ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η Ηλεκτρική ενέργεια -Το ταξίδι του ηλεκτρικού ρεύματος





  Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε :

A)Σε κινητική όταν λειτουργεί ένας κινητήρας


Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ηλεκτρικό λεωφορείο
 Μετρό
 Τράμ


Β)Σε φως όταν ανάβει ένας λαμπτήρας


Γ)Σε θέρμανση


Ηλεκτρική κουβέρτα

Ηλεκτρική σόμπα


Υπάρχουν πολλοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κυριότεροι είναι:

Α). Η καύση διαφόρων ουσιών:

Λιγνίτης


Μηχάνημα εξόρυξης

Το εργοστάσιο με τους ρύπους του



Πετρέλαιο



Το εργοστάσιο


Κάρβουνο



Το εργοστάσιο


Β)Πυρηνικά εργοστάσια

Η λειτουργία  του

Οι αντιδραστήρες

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο και οι επιπτώσεις του


Γ)Ηλεκτρικά πάρκα





Δ)Υδροηλεκτρικά φράγματα



Η λειτουργία του




                      



Ε)Αιολικά πάρκα






Το μόνο κακό είναι όταν κτίζονται εκεί όπου περνούν πουλιά και υπάρχουν ατυχήματα


ΣΤ)Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας



Αιολικό χωριό





Το ταξίδι του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι μας



Η μεταφορά γίνεται με τη βοήθεια πυλώνων αλλά και με μεγάλες ξύλινες ή τσιμεντένιες κολώνες,στις οποίες στηρίζονται οι αγωγοί ρεύματος (χοντρά γυμνά καλώδια).

Όλα αυτά μαζί, αποτελούν το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.Στις μεγάλες πόλεις το δίκτυο περνάει υπόγεια



Δεν πετάμε χαρταετούς κοντά σε καλώδια,υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

Θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς γίνεται και τα πουλιά που ακουμπούν στα σύρματα δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία; Αυτά στηρίζουν και τα δυο τους πόδια στην ίδια γραμμή καλωδίου και έτσι το ρεύμα δεν τα διαπερνά.

Μερικές φορές τα μεγάλα πουλιά όπως οι πελαργοί ακουμπούν τα φτερά τους και στα δύο καλώδια και το αποτέλεσμα είναι τραγικό

Για αυτό όταν βλέπουμε αυτό το σήμα πρέπει να προσέχουμε

Επιδιόρθωση καλωδίων



Το ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης δεν είναι κατάλληλο να ηλεκτροδοτεί σπίτια, γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο θα καούν οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πυρκαγιά ή ακόμα και τραυματισμό. Για το λόγο αυτό, πριν φτάσει στα σπίτια μας, το ρεύμα περνάει από μετασχηματιστές  και υποσταθμούς ( εικόνα ). Σε αυτούς με την κατάλληλη επεξεργασία μειώνεται η τάση του (η δύναμη του ρεύματος ).Η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια είναι 230V.

Το εσωτερικό ενός μικρού μετασχηματιστή

Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας μετρητής ηλεκτρικού ρεύματος , που μετράει πόσο ρεύμα χρησιμοποιεί κανείς κάθε μέρα


Το ρεύμα φτάνει στο μετρητή και από εκεί με καλώδια φτάνει σ' έναν ηλεκτρικό πίνακα  μέσα στο σπίτι



ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ 



Τα καλώδια και οι διάφορες συσκευές πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τo νερo. Σε περίπτωση που το καλώδιο έχει έστω και λίγο φθαρεί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας


Οι εστίες μαγειρέματος δεν πρέπει να παραμένουν αναμμένες χωρίς λόγο, ενώ δεν πρέπει κοντά τους να υπάρχουν μπαταρίες, διότι λόγω υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να εκραγούν. 

 Τα καλώδια από τις συσκευές δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο πάτωμα.

Απαγορεύεται να πιάνει κανείς με βρεγμένα χέρια διακόπτες, πρίζες και ηλεκτρικές συσκευές



 Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, πρέπει οι πρίζες να είναι καλυμμένες με τα ειδικά καλύμματα ασφαλείας.

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών-κατασκευή των παιδιών






Η γιορτή των τριών Ιεραρχών - Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων

Στις 30 του Γενάρη η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι  Δάσκαλοι  και  Πατέρες  της Εκκλησίας. Οι τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεoλόγoς.
Είχαν και οι τρεις τους πολύ καλές μητέρες που τους βοήθησαν να γίνουν καλοί άνθρωποι και ν' αγαπήσουν τα γράμματα και το Χριστό. Σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους. Αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα. Βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσους είχαν την ανάγκη τους.
 Mέγας Βασίλειος: Γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας το 329 μΧ. Σπούδασε Ρητορική, Γραμματική, Αστρονομία, Φιλοσοφία, Ιατρική και Γεωμετρία. Διακρίθηκε για την αφοσίωση του στην ορθόδοξη πίστη μας αλλά και για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο, μοιράζοντας όλη την περιουσία του στους φτωχούς. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα, ένα πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα, που περιλάμβανε νοσοκομεία, ορφανοτροφείο, ξενώνες, γηροκομείο και είχε σκοπό τη δωρεάν περίθαλψη όσων είχαν ανάγκη. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου το 379 και η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του κάθε πρώτη του Γενάρη.

 Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα  καλά και τα ωφέλιμα
Μέγας Βασίλειος

Γρηγόριος ο Θεολόγος: Γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας το 329 μΧ. και σπούδασε στα καλύτερα σχολεία της εποχής του. Μετά τις σπουδές του έμεινε για δέκα χρόνια στη Αθήνα διδάσκοντας ρητορική. Αργότερα πήγε στον Πόντο, όπου συνάντησε το φίλο του Βασίλειο και έμεινε μαζί του. Ο Γρηγόριος βοήθησε στην αντιμετώπιση της αίρεσης του Αρείου στην Κωνσταντινούπολη, Με τα φλογερά του κηρύγματα έκανε αρκετούς Αρειανούς να πιστέψουν στη σωστή διδασκαλία. Έτσι οι χριστιανοί τον ονόμασαν θεολόγο. Πέθανε στις 25 του Γενάρη το 391, σε ένα ερημικό μέρος, όπου ασκήθηκε στην προσευχή, τη νηστεία και τη μελέτη. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 25 του Γενάρη.

Πως το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά:
Γρηγόριος ο θεολόγος

Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Σπούδασε Ρητορική και θεολογία και μετά έζησε σε διάφορα μοναστήρια. Έγραψε πολλά βιβλία καθώς και την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας μας. Εκφωνούσε ωραίους θρησκευτικούς λόγους. Ο κόσμος έλεγε χαρακτηριστικά ότι από το στόμα του « έρεε χρυσός » και έτσι ονομάστηκε Χρυσόστομος. Εξορίστηκε στον Πόντο και μετά στην Αρμενία, όπου και πέθανε εξασθενημένος σε ηλικία 62 χρονών. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου.
Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος



Τα παιδιά έκοψαν το περίγραμμα μιας εκκλησίας και εικόνα των τριών Ιεραρχών καθώς και μια αγαπημένη φράση από τον κάθε Ιεράρχη








Το τελικό αποτέλεσμα

9 Νηπιαγωγείο Καστοριάς