ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

ΗΡΑΚΛΗΣ

                                                            Ο ΗΡΑΚΛΗΣ                                                   ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ

                                       ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ

 
                                                1.  Το λιοντάρι της Νεμέας.  


Ο Ηρακλής δεν κατάφερε να το σκοτώσει με το τόξο και το σπαθί του, γι’ αυτό και πάλεψε με γυμνά χέρια με το θηρίο και το έπνιξε. Το έγδαρε και φόρεσε την λεοντή.

                                  ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ
                                                  2.  Η Λερναία Ύδρα.   

Τέρας με πολλά κεφάλια. Κάθε φορά που ο Ηρακλής έκοβε ένα, φύτρωναν δύο στη θέση του. Ο Ηρακλής κατάφερε να σκοτώσει το τέρας χρησιμοποιώντας φωτιά σε κάθε κεφάλι που έκοβε, με σκοπό να μην δημιουργείται άλλο.


                                                       ΕΡΓΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


                                              3. Το ελάφι της Κερύνειας.    

 Το συγκεκριμένο ζώο ήταν υπό την προστασία της Άρτεμις. Είχε χάλκινα πόδια και χρυσά κέρατα. Ήταν ταχύτατο και ατίθασο. Ο Ηρακλής δεν σκότωσε το ελάφι, αφού δεν του είχε ζητήσει κάτι τέτοιο ο βασιλιάς. Έπρεπε να βρει ωστόσο ένα τέχνασμα για να εκπληρώσει των άθλο του και να μην εξοργίσει την Αρτέμιδα. Το έπιασε, το πήγε στον Ευρυσθέα και του ζήτησε να βγει από το παλάτι και να πάρει ο ίδιος το ελάφι. Όταν ο Ευρυσθέας προσπάθησε να το πιάσει, ο Ηρακλής το άφησε και εκείνο ξέφυγε, τρέχοντας γρήγορα προς την προστάτιδα θεά του.


                                                                   ΑΓΓΕΙΟ


                                                              ΨΗΦΙΔΩΤΟ
                                 4. Ο Ερυμάνθιος Κάπρος.    


Ο Ευρυσθέας ζήτησε το αγριογούρουνο ζωντανό. Ο Ηρακλής κατάφερε να το πιάσει στριμώχνοντας το στο φαράγγι της Φολόης.

                                           5.Οι στάβλοι του Αυγεία.   


Οι συγκεκριμένοι στάβλοι φιλοξενούσαν πάνω από 3000 βόδια και είχαν να καθορισθούν πάρα πολλά χρόνια (πολλοί λένε γύρω στα 30 χρόνια). Το να τους καθαρίσει κάποιος μέσα σε μία μέρα, ήταν πραγματικά άθλος. Ο Ηρακλής τους καθάρισε στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους, παρασέρνοντας την κοπριά.
                                              6.Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες. 


  Ήταν ανθρωποφάγα αρπακτικά πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, και πετούσαν σαν σαΐτες. Ήταν κρυμμένα στην λίμνη Στυμφαλία. Ο Ηρακλής κατόρθωσε, με την βοήθεια της Αθηνάς, να τα κάνει να φανερωθούν και να τα σκοτώσει με τα βέλη του.


                                                               ΑΓΓΕΙΟ

                                           7.Ο ταύρος της Κρήτης.  

 Ο Ευρυσθέας ζήτησε τον ταύρο ζωντανό. Ο Ηρακλής αιχμαλώτισε τον ταύρο χρησιμοποιώντας ένα δίχτυ.                                                                          ΑΓΓΕΙΟ


                                                               ΨΗΦΙΔΩΤΟ
                                               8.Τα άλογα του Διομήδη.  

Ανθρωποφάγα άλογα που ανήκαν στον βασιλιά Διομήδη. Ο Ηρακλής κατάφερε να τα εξημερώσει και να τα πάει στον Ευρυσθέα.
                                                       9.Η ζώνη της Ιππολύτης.   


Δεν είμαστε σίγουροι πως κατάφερε να πάρει ο Ηρακλής τη ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων. Άλλοι λένε ότι στην μάχη που έγινε μεταξύ των Αμαζόνων και του Ηρακλή και των συντρόφων του, η Ιππολύτη βρέθηκε νεκρή και ο Ηρακλής της πήρε την ζώνη. Άλλοι λένε ότι η Ιππολύτη έδωσε τη ζώνη της με αντάλλαγμα την ελευθερία της.


                                               10.Τα βόδια του Γηρυόνη. 

Ο Ηρακλής κατάφερε να σκοτώσει με το ρόπαλό του τον Όρθρο, ένα φοβερό σκυλί που τα φύλαγε, με τα βέλη του τον Γηρυόνη, τον ιδιοκτήτη τους, και τελικά να απαγάγει τα βόδια

                   11.Τα μήλα των Εσπερίδων. 

Τα δέντρα τα οποία είχαν τα χρυσά μήλα βρίσκονταν στον κήπο των θεών, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα του Άτλαντα. Οι κόρες του Άτλαντα έκλεβαν όμως τα μήλα, γι’ αυτό και η Ήρα ανέθεσε τη φύλαξή τους στις νύμφες Εσπερίδες και στο Λάδωνα, δράκοντα με εκατό κεφάλια. Υπάρχουν 3 εκδοχές για τον συγκεκριμένο άθλο. Εκδοχή 1: Ο Ηρακλής έπεισε τον Άτλαντα να του φέρει τα μήλα και κατάφερε να τον ξεγελάσει για να μην μείνει να κρατάει αιώνια την γη και τον ουρανό. Εκδοχή 2: Ο Ηρακλής πήγε ο ίδιος στον κήπο και, αφού σκότωσε τον Λάδωνα, πήρε τα μήλα.. Εκδοχή 3: Οι Εσπερίδες παρέδωσαν τα μήλα στον Ηρακλή με τη θέλησή τους, αφού πρώτα αποκοίμισαν το δράκοντα.

                                                                   12. Ο Κέρβερος. 

Ο Ηρακλής κατάφερε να πιάσει τον σκύλο, Κέρβερο, που φύλαγε της πύλες του κάτω κόσμου και να τον πάει στον Ευρυσθέα.
 -           Ο Ηρακλής πραγματοποίησε 6 άθλους στην Πελοπόννησο, 1 στη Θράκη, 1 στην Κρήτη, 1 στον Εύξεινο Πόντο, 1 στο νησί Ερύθεια, 1 στο τέλος του κόσμου (κοντά στη Λιβύη) και 1 στον κάτω κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου