ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ

                                   ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ


 ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΞΤΕ

 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΥΓΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ






  ΧΡΥΣΟ ΠΑΣΧΑ



 ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ
 



 ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ







ΠΑΣΧΑ

 





                      ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ








1.    ΣΑΚΚΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ: Όλοι οι παίχτες που θα λάβουν μέρος, μπαίνουν ο κάθε ένας  μέσα σε μια σακκούλα και την κρατούν με τα χέρια στο ύψος της μέσης. Στέκουν σε μια γραμμή και με το σύνθημα  προσπαθούν να φτάσουν στο τέρμα. Όποιος φτάσει πρώτος είναι ο νικητής. 
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Τα παιδιά σε ζευγάρια βάζουν από ένα πόδι μέσα στη σακκούλα  και προσπαθούν να φτάσουν στο τέρμα.


2. ΣΧΟΙΝΙ: Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες και πιάνουν δεξιά και αριστερά  από την μέση ενός σχοινιού. Στην μέση του σχοινιού που κρατούν οι 2 πρώτοι των ομάδων σχηματίζουμε στο έδαφος μια γραμμή. Με το σύνθημα ξεκινούν όλοι με δύναμη να τραβούν το σχοινί με στόχο να τραβήξουν τους αντίπαλους στην πλευρά τους. Κερδίζει η ομάδα που θα καταφέρει να φέρει τους αντιπάλους στην πλευρά της. 

3.  ΣΚΑΤΟΥΛΙΚΑ: Μέσα σε ένα κύκλο με διάμετρο περίπου 20 εκ τοποθετούνται 7-8 πλακουτσωτές πέτρες η μια πάνω στην άλλη (σκατούλικα). Ένας παίχτης είναι ο φύλακας (σκατουλάρης). Οι υπόλοιποι παίχτες (ο καθένας έχει την πέτρα του) στέκονται πίσω από μια γραμμή 5-6  μέτρων από τα σκατούλικα και ρίχνουν την πέτρα τους για να χαλάσουν τη σωρό. Αν κάποιος χαλάσει τη σωρό τρέχουν για να πάρουν πίσω την πέτρα τους προτού ο φύλακας  φτιάξει το σωρό γιατί τότε θα έχει το δικαίωμα να τους κυνηγήσει και όποιον πιάσει προτού περάσει τη γραμμή γίνεται εκείνος σκατουλάρης.

4. ΛΙΓΚΡΙ : Βάζουμε 2 πέτρες σε απόσταση 30 εκ. και είναι η ονομαζόμενη νισκιά. Πάνω σε αυτές τις 2 πέτρες βάζουμε ένα ξύλο, το λιγκρί. Ο κάθε παίχτης αφού σηκώσει το λιγκρί με μια πιο μεγάλη βέργα (λικρίβεργα) το κτυπά. Όποιος το πάρει πιο μακριά κερδίζει. 

5. ΔΑΚΚΑΝΟΥΡΑ: Πάνω στη άκρη ενός  ξύλου δένουμε μαλλί μήκους 40- 50 εκ. Στην άλλη άκρη του μαλιού δένουμε μια καραμέλα (κανονικά βραστό αυγό). Ο αρχηγός (ή ο Παιδαγωγός) κρατά το ξύλο και  περνά την καραμέλα από το στόμα των παιδιών που κάθονται κυκλικά και με χέρια πίσω προσπαθούν να πιάσουν την καραμέλα μόνο με το στόμα. Όποιος τα καταφέρει παίρνει την καραμέλα και γίνεται εκείνος αρχηγός. 

6. ΑΥΚΑ ΑΥΚΑ ΠΟΥΛΩ ΤΑ: Τα παιδιά κάθονται κυκλικά  και τραγουδούν « Αυκά αυκά πουλώ τα του θκειού μου του Κολόκα που κάμνει κολοκούθκια τζαι τρων τα κοπελούθκια» .Ένα παιδί χοροπηδά γύρω από τα παιδιά που κάθονται και αφήνει το μαντηλάκι που κρατά πίσω από την πλάτη ενός παιδιού που κάθεται. Μόλις το παιδί που έχει πίσω του το μαντηλάκι το παίρνει και κυνηγά το παιδί που του το άφησε. Αν δεν το φτάσει και καθίσει στη θέση του γίνεται εκείνο ο Κολόκας.  

7. ΖΙΖΙΡΟΣ:  Ένας από τους παίχτες γυρίζει την πλάτη και βάζει τα χέρια κοντά στο πρόσωπό του, για να μην βλέπει. Το ένα του χέρι το φέρνει κάτω από τον ώμο του και ανοίγει την παλάμη προς τα πάνω. Ένας παίχτης τον κτυπά στην ανοιχτή παλάμη και όλοι αρχίζουν να φωνάζουν Ζζζζζ. Ο παίχτης προσπαθεί να μαντέψει ποιος τον κτύπησε για να αλλάξουν θέση. 

8. ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ : Ένα παιδί έχει τα μάτια δεμένα  και προσπαθεί να πιάσει ένα από τα παιδιά που βρίσκονται γύρω του. Όταν πιάσει κάποιο προσπαθεί να μαντέψει ποιος είναι. Αν τα καταφέρει αλλάζουν θέσεις. 

9. ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ: Τα παιδιά στέκουν σε κύκλο. Αυτός που κρατά την πετσέτα ξεκινά και κτυπά με την πετσέτα ένα άλλο παιδί που για να γλυτώσει πρέπει να σταθεί μπροστά από ένα άλλο παιδί που γίνεται εκείνος ο κυνηγημένος. 

10. ΓΕΡΟ ΓΕΡΟ ΒΑΣΙΛΙΑ: Ένα παιδί είναι ο βασιλιάς. Οι υπόλοιποι μυστικά συμφωνούν ένα επάγγελμα που θα μιμηθούν. Πηγαίνουν μπροστά από το βασιλιά τραγουδώντας « Καλημέρα γέρο γέρο βασιλιά με τα 12 σπαθιά θέλουμε δουλειά» Ο βασιλιάς απαντά: « Σαν τι δουλειά;» και τα παιδιά απαντούν: « Σαν κι αυτή που βλέπεις» και μιμούνται το επάγγελμα που συμφώνησαν. Αν ο βασιλιάς το βρει δικαιούται να κυνηγήσει τα παιδιά και όποιο πιάσει πριν να περάσει τη γραμμή γίνεται εκείνο ο βασιλιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου