ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

6 περιπτώσεις bullying που πρέπει να ξέρουν ΟΛΟΙ οι γονείς

6 περιπτώσεις bullying που πρέπει να ξέρουν ΟΛΟΙ οι γονείς

Το  bullying, όπως είναι ο παγκόσμιος όρος για τις λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, κάνει έντονη την παρουσία του  στα
ελληνικά σχολεία. 
Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού όλο και αυξάνονται ιδιαίτερα στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναπτύσσουν φόβο για το σχολείο όσο ποτέ άλλοτε. Οι γονείς πρέπει να είναι συνεχώς ενήμεροι για τις παρέες του παιδιού τους και για τη σχολική του δραστηριότητα και ζωή καθώς  πρόσφατη μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής κατέληξε ότι οι επιπτώσεις του bullying μπορεί να στοιχειώσουν ένα παιδί, ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή του.
Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές περιπτώσεις  επιθετικής συμπεριφοράς προκειμένου να αναγνωρίσετε μέσα από τι περιγραφές του παιδιού σας,  εάν υπάρχει κάποιο περιστατικό σωματικής ή λεκτικής βίας πάνω του.
Ο «παλαιστής»
 
Το άτομο αυτό ασκεί σωματική βία εναντίον όλων των  μικρότερων σε ηλικία παιδιών και  επιδιώκει με κάθε τρόπο την σωματική επαφή, προκειμένου να τρομάξει τα θύματα του. Ρίχνει μπουνιές, σπρώχνει, στριμώχνει σε γωνίες. Οι τύποι αυτοί  παιδιών τρομοκρατούν είτε τους μικρότερους είτε τους μικρόσωμους συνομήλικους συμμαθητές τους. Καθώς αυτός ο τύπος παιδιού έχει βασικό στόχο να χτυπήσει ή να βλάψει κάποιον σωματικά, το καλύτερο είναι το παιδί σας να τον αποφύγει εντελώς και να ενημερώσει άμεσα τον δάσκαλο ή καθηγητή του για τις απειλές που δέχεται.
Ο τρόμος του διαδικτύου
 
Η εξάπλωση των social media δημιούργησε ένα νέο κύμα επιθέσεων μέσω διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι το 25% μαθητών που χρησιμοποιεί Facebook, Twitter ή Instagram έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα bullying και το ποσοστό κάθε χρόνο αυξάνεται. Το cyberbullying είναι σχεδόν αναπόφευκτο δεδομένου του ότι όλα τα παιδιά έχουν σήμερα πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, βέβαια, γίνονται πλέον καμπάνιες εναντίον του cyberbullying, ωστόσο το καλύτερο που έχει να κάνει ένα παιδί για να προστατευτεί είναι να κρατά όσο πιο κλειστό γίνεται το προφίλ του στα social media και να μην δημοσιοποιεί πολλές και σημαντικές προσωπικές του πληροφορίες.
Ο επιθετικός τύπος
 
Ο τύπος αυτός παιδιού δεν κάνει εμφανείς τις προθέσεις του και εκτοξεύει υπονοούμενα και απειλές με κρυφά μηνύματα. Τα παιδιά αυτά συνήθως, έχουν πολύ συσσωρευμένο θυμό μέσα τους, τον οποίο πολλές φορές ξεσπούν σε ανύποπτες στιγμές και συνήθως με φραστικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σπέρνουν τον τρόμο και το φόβο στη σχολικής τάξης. Στην πραγματικότητα, το μόνο που ικανοποιεί πραγματικά τα άτομα αυτά είναι να προσβάλουν τους άλλους. Οι ψυχολόγοι συνιστούν, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους, να μην αντιδρούν έντονα απέναντι σε άτομα με παθητικό-επιθετικό χαρακτήρα και να προσπαθούν να διατηρούν πάντα μια κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, πείτε στο παιδί  σας να αποφεύγει τέτοια άτομα και να μην τους επιτρέπει να το αναστατώνουν. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το παιδί τη μάχη με έναν θρασύδειλο συμμαθητή, είναι να αδιαφορήσει εντελώς γι” αυτόν.
Ο αθυρόστομος
 
Το παιδί αυτό θα εμφανιστεί κατά πρόσωπο και θα εκτοξεύσει λεκτικές επιθέσεις και βρισιές, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση και συχνά εξευτελίζοντας τα  άλλα παιδιά – θύματά του. Το να μιλούν άσχημα τα παιδιά μεταξύ τους δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, από μικρές μάλιστα ηλικίες.  Η αθυροστομία ανάμεσα σε φίλους πολλές φορές δεν παρεξηγείται. Όταν όμως, το ένα παιδί επιμένει να εκφράζεται υβριστικά και να πληγώνει το άλλο τότε αυτό λέγεται λεκτική επίθεση. Οι ψυχολόγοι λένε πως ο πιο εύκολος τρόπος για να διαχειριστεί το παιδί σας τις ωμές προσβολές και τα υποτιμητικά σχόλια κάποιου συμμαθητή του είναι να αγνοήσει το άτομο που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.
Ο έμμεσα απειλητικός
 
Κάποια παιδιά που ενδεχομένως δεν έχουν  το θάρρος να εκτοξεύσουν κατά πρόσωπο απειλές, προτιμούν έμμεσες μεθόδους για να ασκήσουν την επιρροή τους, για παράδειγμα προσβάλλουν κάποιον διαδίδοντας πολύ εύκολα φήμες και κουτσομπολιά ή τον κοροϊδεύουν την ώρα που μπορεί να περπατά αμέριμνος στο προαύλιο του σχολείου. Το άτομο αυτό μπορεί να μιλά για το παιδί σας πίσω από την πλάτη του ή ακόμα και να το αναγκάζει σε κοινωνικό αποκλεισμό, κλείνοντας πόρτες στις δραστηριότητες που αγαπά το παιδί σας.Το καλύτερο που έχει να κάνει το παιδί για να αντιμετωπίσει μία τέτοια επίθεση είναι να μιλήσει σε κάποιον άμεσα. Είτε πρόκειται για γονιό, είτε για δάσκαλο, είτε έστω για φίλο, είναι σημαντικό να πληροφορήσει κάποιον για το τι συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει κάποια δράση ή κάποιος διάλογος. Μπορεί να εξαναγκάσει το παιδί που προκαλεί το πρόβλημα να εμφανιστεί παρουσία όλων και να μιλήσει ανοιχτά και έτσι να μπουν όλα στην θέση τους.
Ο «αρχηγός» της αγέλης
 
Κάποια παιδιά προσπαθούν να ασκήσουν βία λεκτική η ψυχολογική ή ακόμα και σωματική όχι γιατί στοχεύουν στους αδύναμους και όχι τόσο δημοφιλείς συμμαθητές τους αλλά γιατί προσπαθούν να αποδείξουν σε κάποιους δυνατούς και δημοφιλείς τύπους του σχολείου ότι και αυτοί μπορεί να είναι αρχηγοί. Συμβουλέψτε το παιδί σας, εάν κάποιος συμμαθητής του προκειμένου να γίνει ο αρχηγός της ομάδας τον εκφοβίσει λεκτικά ή τον απειλήσει, να μην απαντήσει και αντιδράσει σε όποια προσπάθεια, κι αν κάνει ο επίδοξος «αρχηγός». Με τον τρόπο αυτόν θα του δείξει ότι δεν τον υπολογίζει και θα του κόψει τον δρόμο προς την… αρχηγία!
ΠΗΓΗ: www.diaforetiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου