ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 2
                   Παραδοσιακό παραμύθι της Λέρου 
                   απο  http://www.andriashome.com

 
Σχετικό με τη γιορτή της μητέρας αλλά και με αναφορές στα έντομα ( θέμα που αρκετοί δουλεύουμε αυτές τις ημέρες στις τάξεις μας) είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέρο με τίτλο " η ευχή της μάνας".

  Μια φορά κι έναν καιρό, στα παλιά τα χρόνια, ζούσε μια γυναίκα που είχε τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο. Ο πατέρας τους πέθανε, όταν  αυτά ήταν πολύ μικρά και η μάνα τους για να τα ζήσει δούλευε σε διάφορες δουλειές, γιατί ήταν πολύ φτωχιά.
Μεγάλωσε και τα τέσσερα παιδιά και τα πάντρεψε αλλά όλα έμεναν μακριά. Από την κούραση και από την ταλαιπωρία αρρώστησε και δεν μπορούσε πια να δουλέψει. Και έπεσε στο κρεβάτι πολύ βαριά. Οι γείτονες δεν την έβλεπαν να πηγαίνει στην ξένη δουλειά και ανησύχησαν. Πήγε το πρωί μία γειτόνισσα για να δει τι είχε και δεν πήγε στη δουλειά και την βρήκε στο κρεβάτι πολύ άρρωστη.
—Έλα γειτόνισσα, να πας να φωνάξεις την πρώτη μου κόρη να έρθει, που την χρειάζομαι.
Πάει τότε η γειτόνισσα στην πρώτη κόρη και τις λέει να πάει στην μάνα της που είναι πολύ άρρωστη. Εκείνη δεν δέχτηκε να πάει γιατί έπλενε και είχε τα ρούχα μέσα στη σκάφη.
 -Δεν μπορώ να πάω να την δω γιατί πλένω.
Όταν πήγε η γειτόνισσα και της είπε ότι, η κόρη σου δεν μπορεί να έρθει γιατί έχει τα ρούχα μέσα στην σκάφη και πλένει, η άρρωστη μάνα αναστέναξε, δάκρυσε και της είπε:
- Σου εύχομαι, κόρη μου, η σκάφη να γίνει το σπίτι σου και να το σέρνεις όπου πας στα όρη και στα βουνά, όλη σου τη ζωή. Από τότε η κόρη της έγινε χελώνα.
Τότε, έστειλε την γειτόνισσα στην δεύτερη κόρη. Και αυτή όμως βρήκε δικαιολογία ότι ύφαινε.
—  Δεν μπορώ να έρθω γιατί έχω στον αργαλειό το νήμα.  

Τότε πάλι η μάνα δάκρυσε και την καταράστηκε.   
—  Άντε κόρη μου, να υφαίνεις μέρα νύχτα και σταματημό να μην έχεις. Να σου χαλάνε οι άνθρωποι τα υφαντά και να σε κυνηγούν παντού.  
Κι από τότε έγινε η αράχνη.  
 

Μετά την έστειλε στον γιο της, μα κι εκείνος αρνήθηκε.  
-Πες της μάνας μου ότι, δεν μπορώ να έρθω γιατί βάζω στα ξύλα καρφιά.

Τότε η μάνα αναστέναξε πάλι και του είπε:   
—Να έχεις την κατάρα μου και τα καρφιά να γίνουν αγκάθια στο σώμα σου και να γυρίζεις σαν την άδικη κατάρα.   Από τότε έγινε ο σκαντζόχοιρος.

 Τότε θυμήθηκε την μικρή της κόρη και η γειτόνισσα πήγε και σ’ αυτή. Όταν είδε την γειτόνισσα να πηγαίνει στο σπίτι της τόσο πρωί, απόρησε. —  Καλώς την, της είπε. Πώς είναι και ήρθες τέτοια ώρα;
Η  γειτόνισσα της είπε ότι την γύρευε η μάνα της, που είναι πολύ άρρωστη. Η κόρη της εκείνη τη στιγμή ζύμωνε  και είχε το ζυμάρι μέσα στην σκάφη. Παράτησε όμως το ζύμωμα κι όπως ήταν με   τη ζύμη στα χέρια έτρεξε στην μάνα της. Ούτε που ήθελε να πλυθεί, για πιο γρήγορα. 

Όταν την είδε η μάνα της, της λέει.
—  Γιατί κόρη μου είναι τα χέρια σου με τις ζύμες; 
—  Ζύμωνα μάνα και έτρεξα να δω τι έχεις. 
Τότε η μάνα της την αγκάλιασε, τη φίλησε και της λέει. 
—  Να έχεις την ευχή μου κόρη μου! Να πετάς από λουλούδι σε λουλούδι, να μαζεύεις το μέλι από τα λουλούδια, να φέρνεις την γλυκασιά. Να είσαι χρήσιμη στον κόσμο. Το ζυμάρι που είναι στα χέρια σου να γίνεται κερί, για τις εκκλησίες. Χωρίς εσένα και το κερί σου να μην μπορεί να λειτουργήσει ο παπάς.  
Έτσι έγινε η μέλισσα.   

 Πρόσθεσα στο παραμύθι εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν μέσο για να το αναδιηγηθούν τα παιδιά βάζοντάς τες στη σωστή σειρά ή κάνοντας τις αντιστοιχίσεις.
Και φυσικά προτείνεται για δραματοποίηση!ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
απο mamakidΥλικά 

• Φύλλο φελλού
• Χαρτόνι ροζ
• Κορδέλα
• Κόλλα


1.Kόψτε μια μεγάλη καρδιά από φελλό και μια μικρή από το ροζ χαρτόνι (φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο χρώμα θέλετε αντί για ροζ)..2. Κολλήστε τη μικρή καρδιά από χαρτόνι πάνω στη μεγάλη από φελλό.3. Γυρίστε την καρδιά από την πίσω μεριά και βάλτε κόλλα στο επάνω μέρος. Κολλήστε ένα κρεμαστράκι, που θα είναι ένα κομμάτι από μαλλί ή κορδέλα.4. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι κόκκινη κορδέλα και φτιάξτε ένα φιογκάκι.5. Κολλήστε το φιογκάκι στην καρδούλα.6. Γράψτε τις ευχές για τη μαμά και το καδράκι είναι έτοιμο να το χαρίσετε και να το κρεμάσετε! Μια άλλη όμορφη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε το μικρό πατρόν για να κόψετε μια φωτογραφία του παιδιού σε σχήμα καρδιάς και να την κολλήσετε στην καρδιά από φελλό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά για να κάνετε πιο πλούσια τη διακόσμηση της καρδιάς π.χ. να κολλήσετε επάνω πούλιες κ.α.
2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΟΜΟΥΝΑ
    ΤΙ ΟΜΟΡΦΟ
    ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΗΛΙΑ
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή