ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Όταν το Παιδί σας Δεν Τρώει


Πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι εάν το παιδί μου δεν τρώει τίποτα;


Εφόσον το παιδί σας δε δείχνει άλλα συμπτώματα ασθένειας, δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Τα παιδιά δεν στερούν τον εαυτό τους από το φαγητό εσκεμμένα.
Να θυμάστε: τα παιδιά στην ηλικία από 1 έτους έως 5 ετών παίρνουν βάρος με ένα ρυθμό 2 κιλών ανά έτος. Κατά συνέπεια, μπορεί να μην τρώνε φυσιολογικά 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα.

Εάν δεν τρώει αυτό που του δίνω, πρέπει να του δώσω κάτι άλλο;


Μην του δώσετε εναλλακτική τροφή εάν το παιδί σας αρνείται να φάει αυτό που του έχετε βάλει μπροστά του. Εάν το παιδί πεινάει, θα φάει στο επόμενο καθιερωμένο γεύμα ή κολατσιό.

Πόση ώρα πρέπει να το αναγκάσω να κάτσει στο κάθισμά του εάν δεν τρώει;

 

Τριάντα λεπτά είναι επαρκής χρόνος για ένα γεύμα. Ακόμα και αν το παιδί σας δεν έχει φάει πολύ, ολοκληρώστε το γεύμα σε αυτό το χρόνο.

Πρέπει να του δώσω επιδόρπιο εάν δεν έχει φάει το φαγητό του;


Μη χρησιμοποιείτε το επιδόρπιο ως δωροδοκία ή ανταμοιβή για το φαγητό. Εάν το επιδόρπιο αποτελεί μέρος του προγραμματισμένου γεύματος του παιδιού σας, μην επιμείνετε να φάει πρώτα όλο το φαγητό του. Η έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση πειθούς ή δωροδοκίας για να κάνουμε τα παιδιά να φάνε συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο και το παιδί μπορεί να φάει λιγότερο από ότι αν το αφήναμε μόνο του.

Πρέπει να του δώσω περισσότερα βιταμινούχα συμπληρώματα για να αναπληρώσω το φαγητό που δεν έφαγε;

 

Όχι. Τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων δεν αντικαθιστούν το φαγητό. Δεν πρέπει να δίνεται υψηλότερη δόση συμπληρωμάτων από αυτή που σας έχει υποδείξει ο ιατρός σας.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να δοκιμάσω;

 

Μερικές προτάσεις:

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν πίνει πολλούς χυμούς. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμών γεμίζει το στομάχι, μειώνει την όρεξη και αφήνει λίγο χώρο για πιο θρεπτικά γεύματα. Δώστε νερό αντί για χυμό όταν το παιδί σας διψάει. 

  • Σερβίρετε μικρές, ελκυστικές μερίδες, δίνοντας έμφαση στο κρέας, τα αυγά και το τυρί. Μην περιμένετε να φάει το παιδί σας όλο το φαγητό που του έχετε σερβίρει. 

  • Προσπαθείτε να σερβίρετε ωμά λαχανικά. Πολλά παιδιά τα προτιμούν από τα μαγειρεμένα λαχανικά.

Και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάτε:

Η δική σας ευθύνη είναι να προσφέρετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τις κατάλληλες τροφές. Η ευθύνη του παιδιού σας είναι να αποφασίσει πόσο θα φάει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου