ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Κλειστά 272 σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα 43 στην Κρήτη


Στον εξωφρενικό αριθμό των 272 σχολικών μονάδων που παραμένουν κλειστές έφτασε τελικά ο «λογαριασμός» στην Παιδεία για τη φετινή σχολική χρονιά, σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε Κυκλάδες, Εύβοια και Δωδεκάνησα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρόδου, όπου κλήθηκαν σχολικοί σύμβουλοί για να ανοίξουν τέσσερα σχολεία στο νησί!
Το πραγματικά ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως προκειμένου να «κρυφτούν» οι τραγικές ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία, επιστρατεύτηκαν κάθε είδους τεχνάσματα και αλχημείες, όπως για παράδειγμα αναστολή λειτουργίας σε νηπιαγωγεία ή και μετακινήσεις εκπαιδευτικών της τελευταίας στιγμής. «Τα Χριστούγεννα θα περιμένουμε μέχρι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών στα σχολεία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) κ. Θανάσης Κικινής σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, σε 92 δημοτικά και 180 νηπιαγωγεία δεν έγινε ούτε αγιασμός…
Η εικόνα της δημόσιας Παιδείας, ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια, θα παραμείνει τραγική για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα, καθώς μόλις χθες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες και μέχρι και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι ενστάσεις. Οι αιτήσεις φέτος ξεπέρασαν τις 100.000 και τα ασφυκτικά περιθώρια που έθεσε η υπηρεσιακή υπουργός κ. Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν. Επίσημη στάση του υπουργείου είναι ότι από 22 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει ο επιμερισμός των καθηγητών στα σχολεία με ανάρτηση των τελικών πινάκων, χρονοδιάγραμμα που το αμφισβητούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΔΟΕ κατέγραψε 12.884 κενά, σημειώνοντας ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δομές παράλληλης στήριξης. Προσθέτοντας και αυτές, οι ελλείψεις αγγίζουν τις 14.000. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους δασκάλους, με 4.133 ελλείψεις, ενώ στους νηπιαγωγούς τα κενά φτάνουν τα 1.766.
43 σχολεία δεν άνοιξαν στην Κρήτη
Δεν χτύπησε το… κουδούνι την Παρασκευή σε 43 σχολεία σε όλη την Κρήτη αποδεικνύοντας πόσο σοβαρό πρόβλημα έχει προκληθεί από τα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν σε όλους τους νομούς του νησιού.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από τους αρμόδιους φορείς της Κρήτης τελικά δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν τα κενά και να γεμίσουν παιδικές φωνές όλα τα σχολεία του νησιού.
«Σε τρία δημοτικά σχολεία και 40 νηπιαγωγεία της Κρήτης δεν έγινε αγιασμός. Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με όλους τους διευθυντές εκπαίδευσης δεν καταφέραμε να ανοίξουμε όλα τα σχολεία», επεσήμανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Παιδείας Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά δεν είναι η χειρότερη όλων των εποχών αλλά βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα σχολικά έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου