ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Επιστολή αναπληρωτών νηπιαγωγών που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες





















Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Μετά λύπης μας διαβάσαμε το υπόμνημα που εστάλη στο Υπουργείο σας στις 11/5/2015 από το Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (Σ.Α.Ν) καθώς και μεθ’ εκπλήξεως, αφού ο εν λόγω σύλλογος σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει με τις θέσεις του το σύνολο των αναπληρωτών νηπιαγωγών, γενικής και ειδικής αγωγής, όπως βαυκαλίζεται.
Συγκεκριμένα ο σύλλογος απαριθμεί γύρω στα 300 μέλη, στο σύνολο των 2.500 αναπληρωτών νηπιαγωγών που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση. Αρχής γενομένης από αυτό, γίνεται ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια μειοψηφία που δεν θα έπρεπε να διατυμπανίζει ότι «εργάζεται» για το συμφέρον των αναπληρωτών νηπιαγωγών και δη για την πλειοψηφία (!) αυτών. Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, ήταν αποφάσεις που πάρθηκαν «εν μία νυκτί» από ένα μέρος των μελών του συλλόγου που ο αριθμός τους, σε καμιά περίπτωση δεν αγγίζει καν το ένα τρίτο του συνόλου των μελών.
Συνάδελφοι που πίστεψαν στο σύλλογο αυτό και επένδυσαν σε μια μαζική και καθολική έκφραση των αναπληρωτών νηπιαγωγών, εκδιώχθηκαν κακήν κακώς μόνο και μόνο επειδή εξέφραζαν διαφορετική άποψη από αυτή του διοικητικού συμβουλίου. Ένα διοικητικό συμβούλιο απολυταρχικό, που δέχεται τις αρχές της δημοκρατίας, μόνο όταν δεν πλήττουν τα δικά του συμφέροντα. Και, δυστυχώς γι’ αυτούς, με την διπλή προσμέτρηση των μορίων των δυσπρόσιτων κατά τα έτη 2010-2014, τα συμφέροντά τους φαίνεται να πλήττονται ανεπανόρθωτα. Είναι πραγματικά τραγικό ένας σύλλογος που, υποτίθεται, εκφράζει το δίκαιο του συνόλου να έχει ως επίσημη θέση του τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων του. Και ως «δεδουλευμένα» δεν ορίζονται πάντοτε τα χρήματα, αλλά και οι ηθικές αμοιβές, που στην περίπτωσή μας μεταφράζονται σε μόρια.
Ως αναπληρωτές νηπιαγωγοί προσδοκούσαμε τόσα χρόνια το ξεκλείδωμα των πινάκων ώστε να γίνει η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μας ανάλογα με το αν και που δουλέψαμε. Αυτή η στιγμή δείχνει να φθάνει όμως ο εν λόγω σύλλογος δεν επιθυμεί την προσμέτρηση των διπλών μορίων στις δύσβατες σχολικές μονάδες για την τετραετία 2010-2014, θέση την οποία φυσικά δεν ενστερνιζόμαστε. Διότι, πόσο δίκαιο είναι, οι συνάδελφοι μας που δούλεψαν στα ίδια σχολεία μέχρι το 2010 και αυτοί που δουλεύουν από φέτος στις ίδιες ακριβώς σχολικές μονάδες, με τις ίδιες αντίξοες συνθήκες, να μοριοδοτούνται διπλά, ενώ οι υπόλοιποι που εργάστηκαν την τετραετία εκείνη, όχι; Είναι, επίσης, άτοπα τα επιχειρήματα που θέτουν, ότι βρεθήκαμε τυχαία εκεί και όσοι υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα βρίσκονται χαμηλά στον πίνακα αναπληρωτών, άρα δεν δικαιούνται τα διπλά μόρια.
Τα δυσπρόσιτα στελεχώνονται συνήθως από την πρώτη φάση αναπληρωτών δηλαδή με άτομα που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν δεχόταν να υπηρετήσει, ερχόταν αντιμέτωπος με διετή αποκλεισμό. Τις περισσότερες φορές ο νομός πρόσληψης είναι τυχαίος, οπότε αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία μετράνε για την επιλογή σχολείου, γίνεται ξεκάθαρο ότι καθένας από μας είχε μεγάλες πιθανότητες να υπηρετήσει σε δυσπρόσιτο.
Είτε όμως βρέθηκαν τυχαία εκεί είτε από επιλογή προσδοκώντας να αποκτήσουν μελλοντικά τα μόρια ώστε να επιστρέψουν κάποια στιγμή στον τόπο τους, δεν πρέπει όλοι που υπηρέτησαν το εργασιακό τους καθήκον να ανταμειφτούν ανάλογα; Ελπίζαμε σε άνοιγμα των πινάκων, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, χωρίς να φανταζόμαστε βεβαίως ότι οι κόποι και οι θυσίες μας θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων.
Θα ψάξουμε λοιπόν το λόγο που υπηρέτησε καθένας από μας στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, ή θα σταθούμε στην ουσία του πράγματος, ότι δηλαδή υπηρέτησε, στάθηκε όρθιος στο καθήκον και αν μη τι άλλο δικαιούται ισόνομα ό,τι και οι συνάδελφοι του έλαβαν πριν το 2010, ό,τι και αυτοί θα λάβουν από το 2014 και μετά;
Ας δούμε το δάσος κ όχι το δέντρο..
Το άνοιγμα των πινάκων, χωρίς τη διπλή μοριοδότηση των δυσπρόσιτων, συμφέρει μια μειοψηφία που δυστυχώς προσπαθεί να σφετεριστεί το σύνολο των αναπληρωτών νηπιαγωγών.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την επανεξέταση του θέματος και ελπίζουμε να αποδώσετε « τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».
Μετά τιμής,
Αναπληρωτές νηπιαγωγοί που υπηρέτησαν
σε δυσπρόσιτα την περίοδο 2010-2014.

Πηγή: http://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου