ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η Ηλεκτρική ενέργεια -Το ταξίδι του ηλεκτρικού ρεύματος

  Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε :

A)Σε κινητική όταν λειτουργεί ένας κινητήρας


Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ηλεκτρικό λεωφορείο
 Μετρό
 Τράμ


Β)Σε φως όταν ανάβει ένας λαμπτήρας


Γ)Σε θέρμανση


Ηλεκτρική κουβέρτα

Ηλεκτρική σόμπα


Υπάρχουν πολλοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κυριότεροι είναι:

Α). Η καύση διαφόρων ουσιών:

Λιγνίτης


Μηχάνημα εξόρυξης

Το εργοστάσιο με τους ρύπους τουΠετρέλαιοΤο εργοστάσιο


ΚάρβουνοΤο εργοστάσιο


Β)Πυρηνικά εργοστάσια

Η λειτουργία  του

Οι αντιδραστήρες

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο και οι επιπτώσεις του


Γ)Ηλεκτρικά πάρκα

Δ)Υδροηλεκτρικά φράγματαΗ λειτουργία του
                      Ε)Αιολικά πάρκα


Το μόνο κακό είναι όταν κτίζονται εκεί όπου περνούν πουλιά και υπάρχουν ατυχήματα


ΣΤ)Ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΑιολικό χωριό

Το ταξίδι του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι μαςΗ μεταφορά γίνεται με τη βοήθεια πυλώνων αλλά και με μεγάλες ξύλινες ή τσιμεντένιες κολώνες,στις οποίες στηρίζονται οι αγωγοί ρεύματος (χοντρά γυμνά καλώδια).

Όλα αυτά μαζί, αποτελούν το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.Στις μεγάλες πόλεις το δίκτυο περνάει υπόγειαΔεν πετάμε χαρταετούς κοντά σε καλώδια,υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

Θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς γίνεται και τα πουλιά που ακουμπούν στα σύρματα δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία; Αυτά στηρίζουν και τα δυο τους πόδια στην ίδια γραμμή καλωδίου και έτσι το ρεύμα δεν τα διαπερνά.

Μερικές φορές τα μεγάλα πουλιά όπως οι πελαργοί ακουμπούν τα φτερά τους και στα δύο καλώδια και το αποτέλεσμα είναι τραγικό

Για αυτό όταν βλέπουμε αυτό το σήμα πρέπει να προσέχουμε

Επιδιόρθωση καλωδίωνΤο ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης δεν είναι κατάλληλο να ηλεκτροδοτεί σπίτια, γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο θα καούν οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πυρκαγιά ή ακόμα και τραυματισμό. Για το λόγο αυτό, πριν φτάσει στα σπίτια μας, το ρεύμα περνάει από μετασχηματιστές  και υποσταθμούς ( εικόνα ). Σε αυτούς με την κατάλληλη επεξεργασία μειώνεται η τάση του (η δύναμη του ρεύματος ).Η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια είναι 230V.

Το εσωτερικό ενός μικρού μετασχηματιστή

Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας μετρητής ηλεκτρικού ρεύματος , που μετράει πόσο ρεύμα χρησιμοποιεί κανείς κάθε μέρα


Το ρεύμα φτάνει στο μετρητή και από εκεί με καλώδια φτάνει σ' έναν ηλεκτρικό πίνακα  μέσα στο σπίτιΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ Τα καλώδια και οι διάφορες συσκευές πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τo νερo. Σε περίπτωση που το καλώδιο έχει έστω και λίγο φθαρεί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας


Οι εστίες μαγειρέματος δεν πρέπει να παραμένουν αναμμένες χωρίς λόγο, ενώ δεν πρέπει κοντά τους να υπάρχουν μπαταρίες, διότι λόγω υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να εκραγούν. 

 Τα καλώδια από τις συσκευές δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο πάτωμα.

Απαγορεύεται να πιάνει κανείς με βρεγμένα χέρια διακόπτες, πρίζες και ηλεκτρικές συσκευές Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, πρέπει οι πρίζες να είναι καλυμμένες με τα ειδικά καλύμματα ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου