ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Πρόληψη ατυχημάτων στα μικρά παιδιά

Οι απειλές για την υγεία που προέρχονται από το οικιακό περιβάλλον είναι πολλές.
Οι περισσότερες πτώσεις, που αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτων από ατυχήματα μετά τα τροχαία, συμβαίνουν στο σπίτι. Οι περισσότεροι θάνατοι από εγκαύματα συμβαίνουν, επίσης, στο σπίτι. Το μέσο σπίτι στις αναπτυγμένες χώρες είναι γεμάτο από συσκευές υψηλής ενέργειας που μπορούν να τραυματίσουν το ανθρώπινο σώμα. Ακόμα, υπάρχουν πηγές συγκεντρωμένης ενέργειας στις ηλεκτρικές πρίζες και στις βρύσες του θερμού νερού. Οσο για τον εσωτερικό αέρα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό.
Τα μικρά παιδιά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες για ατυχήματα διότι έχουν άγνοια κινδύνου και φυσική περιέργεια για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Επιπλέον, διανύουν τη φάση της ανάπτυξης του μυϊκού, σκελετικού και νευρικού συστήματός τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν επειδή οι γονείς αγνοούν ή υποτιμούν τις δυνατότητες των παιδιών τους.
Είναι φρόνιμο να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές πριν ξεκινήσει το παιδί σας να περπατάει. Αρχικά, ασφαλίστε όλες τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Μην αφήνετε ένα μωρό να σκαρφαλώνει σε έπιπλα, καρέκλες κ.λπ. Κρατήστε μακριά μικρά αντικείμενα ή κορδόνια (ό,τι χωράει στο ρολό του χαρτιού υγείας θεωρείται επικίνδυνο για κατάποση). Στον ύπνο το μωρό πρέπει να είναι ανάσκελα ή στο πλάι για να μειωθεί ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου. Τα κάγκελα της κούνιας δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 6 εκατοστά μεταξύ τους και δεν πρέπει να υπάρχει κενό μεταξύ στρώματος και κούνιας. Το στρώμα πρέπει να είναι σταθερό (όχι στρώμα νερού ή μαλακά μαξιλάρια). Είναι σημαντικό να μην αφήνετε ένα μωρό μόνο του στην μπανιέρα ή κοντά σε πισίνα - θάλασσα, ασχέτως με το βάθος του νερού. Οι περισσότεροι πνιγμοί παιδιών σημειώνονται στα ρηχά και όχι στα βαθιά γιατί οι γονείς τους ήταν επαναπαυμένοι. Οσο νωρίτερα μαθαίνει ένα παιδί να κολυμπάει τόσο μειώνονται οι πιθανότητες πνιγμού, αλλά και πάλι πρέπει να είναι κάτω από επιτήρηση, όσο βρίσκεται μέσα ή κοντά στο νερό. Στην άθληση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Στην κουζίνα, επίσης, δεν πρέπει να μένει ένα παιδί μόνο του χωρίς επίβλεψη διότι υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με κοφτερά αντικείμενα ή με καυτά υγρά. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να αποφεύγετε να κρατάτε το παιδί σας αγκαλιά την ώρα που μαγειρεύετε και να υπάρχει η μέριμνα ώστε τα χερούλια των μαγειρικών σκευών να είναι πάντα στραμμένα προς τα μέσα.
Στο αυτοκίνητο πρέπει πάντα να γίνεται χρήση ειδικών καθισμάτων που βλέπουν προς τα πίσω και να είναι σφιχτά δεμένα με τις ειδικές υποδοχές της ασφαλείας. Πάντα να βάζετε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε μηχανή να τους φοράτε κράνος.
Στο σχολείο μπορείτε να προστατέψετε το παιδί σας με προτάσεις προς το σχολείο, ή μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, για λήψη μέτρων ασφαλείας (πυρόσβεση, άσκηση πυρκαγιάς ή σεισμού κ.λπ.). Επειδή όμως τα περισσότερα ατυχήματα στον σχολικό χώρο συμβαίνουν από την επιθετικότητα των μαθητών στο διάλειμμα, θα ήταν συνετό να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Ακόμη και στις παιδικές χαρές, πολλές φορές το έδαφος έχει κακοτεχνίες. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εντοπίζετε τα επικίνδυνα σημεία που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί σας και να τα αποφεύγετε, κυρίως όταν το φως λιγοστεύει.
Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται η τοποθέτηση ενός τηλεφωνικού αριθμού επείγουσας ανάγκης σε εμφανές σημείο στο σπίτι, η εκμάθηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για μικρά παιδιά, ενώ χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί το σιρόπι ιπεκακουάνας (κατόπιν σύστασης γιατρού, σε περίπτωση δηλητηρίασης για την πρόκληση εμετού). Τα μωρά δεν πρέπει να τραντάζονται ή να ασκείται σωματική τιμωρία. Αφενός μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρή βλάβη (έως και παράλυση) και αφετέρου αυτό δεν αποτελεί ορθή παιδαγωγική μέθοδο. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας τόσο σε ζητήματα ασφάλειας όσο και συμπεριφοράς γενικότερα.
Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

12 απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το παιδικό δωμάτιο

Υπάρχουν κίνδυνοι στο δωμάτιο όπου ζει και μεγαλώνει το μικρό μας που συχνά δε μας περνάνε καν απ’ το μυαλό. Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για τα υπερκινητικά ζουζούνια που θέλουν να εξερευνούν το χώρο στον οποίο περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε στο σχεδιασμό αλλά και στον εξοπλισμό του.
Όταν δημιουργεί κανείς το δωμάτιο για το παιδί ή τα παιδιά του, ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η ασφάλεια. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας τις έρευνες που θέλουν τα περισσότερα ατυχήματα να συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και ειδικά στο παιδικό δωμάτιο, είναι σαφές ότι ο περιορισμός των κινδύνων που παραμονεύουν είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό του χώρου του παιδιού.
Οδηγός ασφάλειας στο παιδικό δωμάτιο
Οι ανάγκες σε ασφάλεια του παιδικού δωματίου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή των παιδιών που το κατοικούν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές που αν τις ακολουθήσετε πιστά θα μπορείτε να αφήνετε τα πιτσιρίκια σας χωρίς επίβλεψη στο δωμάτιό τους έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο.
01) Το πάτωμα δεν πρέπει να έχει σκαλιά ή διαφορετικά επίπεδα, ώστε το παιδί να μην κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει. Με άλλα λόγια, το δωμάτιο πρέπει να είναι μια ενιαία επιφάνεια, καθαρή από διάφορα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν το παιδί ή τα παιδιά.
02) Η επιλογή του χαλιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά έχουν την τάση να κυλιούνται, να τρίβονται, να τρέχουν σε αυτό. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο κίνδυνος για έγκαυμα εξαιτίας της τριβής στο χαλί είναι έντονος και τα κρούσματα συχνά. Ιδανικά επιλέξτε ξύλινο πάτωμα ή laminate (κάτι σαν ξύλινο πλακάκι που μπορεί να επενδύσει το οποιοδήποτε δάπεδο).
03) Σε κάθε δωμάτιο πρέπει να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι ώστε στο τέλος της μέρας να κρύβονται όλα τα παιχνίδια των παιδιών. Αν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα, το δάπεδο πρέπει να είναι ελεύθερο για να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν ή να τραυματιστούν πατώντας ένα σιδερένιο αυτοκινητάκι.
04) Το τι βάζουμε στους τοίχους του παιδικού δωματίου είναι επίσης πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, μπορεί το σπίτι να είναι αντισεισμικό όμως ενδεχομένως έχουμε γεμίσει τους τοίχους με αντικείμενα που σε περίπτωση σεισμού θα αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Οι βιβλιοθήκες, λοιπόν, πρέπει να είναι σταθερές, να μην «κοιτάζουν» το κρεβάτι και να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους. Μη βάζετε ψηλά τα βιβλία και τα βαριά αντικείμενα. Το ίδιο ισχύει και με τα ράφια, τα οποία πρέπει να είναι στερεωμένα πολύ καλά στον τοίχο. Μην κάνετε το λάθος να βάλετε διακοσμητικά από γυαλί και εύθραυστα υλικά.!
05) Τα τζάμια στα παράθυρα πρέπει να είναι επάλληλα ή συρόμενα. Τα ανοιγόμενα προς τα μέσα δεν είναι καθόλου ασφαλή, γιατί, καθώς το παιδί σηκώνεται και κινείται μέσα στο χώρο, μπορεί να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι τζαμαρίες πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη που να συγκρατεί τα θραύσματα σε περίπτωση σπασίματος.
06) Τα κάγκελα του μπαλκονιού πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.10μ., ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα μπορέσει να τα σκαρφαλώσει. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να έχουμε τη βεβαιότητα ότι το παιδί δε θα μπορέσει να μεταφέρει κάποια κούτα ή καρέκλα που θα του επιτρέψει να υπερβεί το ύψος του μπαλκονιού.
07) Απομακρύνετε κάθε είδους μικροσκοπικό και μυτερό αντικείμενο που θα μπορούσε να καταλήξει στο στόμα του παιδιού προκαλώντας του πνιγμό. Αυτό αφορά κυρίως τα βρέφη και τα παιδιά μέχρι την ηλικία του νηπιαγωγείου, όμως ποτέ δεν ξέρετε τι θα αποφασίσει να εξετάσει δια… στόματος ακόμη κι εκείνο της σχολικής ηλικίας.
08) Τα ατίθασα ζιζάνια αρέσκονται να εντάσσουν στο παιχνίδι τους τα κινητά μέρη του δωματίου και να τα μετατρέπουν σε φρούρια, κρησφύγετα κ.ά. Φροντίστε λοιπόν τα ογκώδη έπιπλα να έχουν σταθερές βάσεις και όλα να είναι απαλλαγμένα από μυτερές γωνίες ή προεξοχές.
09) Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι του παιδιού πρέπει να απέχει αρκετά από κουρτίνες και ηλεκτρικά καλώδια. Τα παιδιά έχουν την τάση να πιάνονται από τις κουρτίνες και να σκαρφαλώνουν γκρεμίζοντας μαζί και το κουρτινόξυλο.
10) Καλύψτε με ειδικά προστατευτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο όλες τις πρίζες του παιδικού δωματίου. Τα πιτσιρίκια συνηθίζουν να ανακαλύπτουν δια της αφής τον κόσμο γύρω τους και να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πρίζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
11) Απειλή για την ασφάλεια ενός παιδιού είναι οι λάμπες και τα φωτιστικά που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Καλό θα ήταν λοιπόν αυτά να βρίσκονται ψηλά, σε μέρη που δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά. Από την άλλη, ο χαμηλός φωτισμός δε θα πρέπει να λείπει από το παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση που το παιδί ξυπνήσει και σηκωθεί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να αποτρέψει την πιθανότητα του να σκοντάψει και να πέσει.
12) Μια καλή, δοκιμασμένη συνταγή για την αποφυγή διαφόρων μικροατυχημάτων είναι ο εφοδιασμός με μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας μέσω της οποίας θα μπορείτε να «κατασκοπεύετε» το ζωηρό παιδάκι σας.
Μην ξεχνάτε!
Όσο ασφαλές κι αν πιστεύετε ότι είναι το παιδικό δωμάτιο, τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να ξεφεύγουν από την επίβλεψή σας σε καμία περίπτωση.

Δεν είναι μόνο το παιδικό δωμάτιο χώρος που επιφυλάσσει κινδύνους για τα παιδιά. Όλο το σπίτι μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή (δηλητηριάσεις, απερίσκεπτη κατάποση υγρών και χαπιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο).

                                               ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΕΣ                                                       ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

                                                          ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ
                                             ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ


                                                      ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ                     ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΤΑΚΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ 
                              ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ


                                 ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ


                                                      ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ                                                          ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ


                                              ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ                   


                                        ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ


                                              ΔΕΝ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
                                                         ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
                                              ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ


                                                             ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ


                                                      ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ
                                                                     ΦΟΡΑΜΕ ΖΩΝΗ


                              ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΗΣΜΑ
                                                            ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ


                                                 ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ


                                             ΦΟΡΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΩΣΙΒΙΟ


                ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου