ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ




                                                         ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΠΛΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ


                                                                  ΚΡΟΚΟΣ


                                                  ΚΡΟΚΟΣΥΛΛΕΚΤΡΙΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

                                                                 Ο ΜΥΘΟΣ 



Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, η ελληνική λέξη «κρόκος» προέκυψε όταν ο θεός Ερμής, παίζοντας στα λιβάδια με το φίλο του Κρόκο, τον τραυμάτισε θανάσιμα άθελά του στο κεφάλι. Πέφτοντας ο Κρόκος νεκρός, τρεις σταγόνες από το αίμα του έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού και προέκυψαν τρία νηματίδια στο χρώμα του αίματος. Έκτοτε το λουλούδι πήρε το όνομα κρόκος. Οι θεϊκοί συμβολισμοί είναι προφανείς για τον κρόκο, το λουλούδι με τα σπάνια χαρίσματα, που έχει χρησιμοποιηθεί διαχρονικά μέχρι σήμερα σαν φάρμακο, άρτυμα και βαφικό υλικό.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα γράφει ότι όταν ο Δίας αγκάλιαζε την Ήρα φύτρωναν γύρω κρόκοι, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει “Ηώς μεν κροκόπεπλο” παρομοιάζοντας την αυγή με το κίτρινο του κρόκου.


                                                                      
                                                                                       ΒΙΟΛΕΤΑ


 
                                                          Παγωτό με γεύση βιολέτας.

Χρειαζόμαστε 1 λίτρο κρέμα γάλακτος, 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/3 φλιτζανιού λικέρ βιολέτας κι ένα μπουκέτο βιολέτες.
Ανακατεύουμε την κρέμα με τη ζάχαρη. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια από τις βιολέτες και τις χτυπάμε λίγο σ' ένα γουδί. Στη συνέχεια, τις σουρώνουμε με ένα τουλουπάνι και προσθέτουμε το υγρό που βγήκε στο μείγμα κρέμας και ζάχαρης μαζί με το λικέρ. Τοποθετούμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της. Σερβίρεται και με ζαχαρωτά από άνθη βιολέτας.


                                      ΙΡΙΔΑ 

Αυτή η πληροφορία δεν είναι ακριβώς ένας μύθος αλλά  έχει συμβολικό περιεχόμενο.
Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του  ουράνιου τόξου. Η Ίρις ήταν επίσης και αγγελιοφόρος των θεών κυρίως του Δία  και της Ήρας. Μετέφερε μηνύματα από το "μάτι του ουρανού" στη γη με την  καμπύλη του ουράνιου τόξου.
Η λέξη ίρις σημαίνει "μάτι του ουρανού".
Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά , στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών  μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι  ουρανού.


                      ΥΑΚΙΝΘΟΣ Η΄ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ 

                                                                      Ο ΜΥΘΟΣ



 Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη  Σπάρτη. Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του  Ζέφυρου, θεού του ανέμου.
Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου.
Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο  δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον.
Από το αίμα του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του  κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή ("ΑΙ" δηλαδή γοή  στην αρχαιοελληνική γλώσσα).

Μια άλλη εκδοχή:
ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα  φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο. Η αλήθεια  είναι πως ο υάκινθος του μύθου δεν ήταν πιθανά το γνωστό μας σήμερα λουλούδι,  γατί το είδος δεν είναι ενδημικό της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα, ο μύθος μπορεί να μην είναι καν η σωστή πηγή της λέξης  "υάκινθος". Ίχνη της λέξης συναντιόνται στην βαθιά αρχαιότητα σε μια μη  Ελληνική διάλεκτο που ομιλιούνταν πριν από 4000 περίπου χρόνια, την  "θρακοπελασγιακή



                                                ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΑΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ


                                          ΝΕΡΑΓΚΟΥΛΑ


Εποχιακό φυτό με πανέμορφα άνθη, άπειρων χρωμάτων που εμφανίζονται την Ανοιξη και φύλλα σύνθετα, χνουδωτά, ανοιχτοπράσινα. Χρειάζεται γόνιμο έδαφος και θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές. Χρησιμοποιείται σε κήπους αλλά και σαν γλαστρικό φυτό


                                       ΠΑΝΣΕΣ 



                                        ΤΟΥΛΙΠΑ 

 Τον Απρίλιο του 2005, η κόκκινη τουλίπα καθιερώθηκε ως το Παγκόσμιο Σύμβολο για τη Ν. Πάρκινσον στη διάρκεια του Συνεδρίου που έγινε στο Λουξεμβούργο για την 9ο Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ν. Πάρκινσον. 



                                          ΓΕΡΑΝΙ 


 Το όνομά τους πάντως είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα τους μοιάζει με γερανό. Τα γεράνια είναι μεγάλη οικογένεια και συνήθως στη χώρα μας το όνομα γεράνι το δίνουμε στο φυτό που λέγεται αλλιώς μολόχα. Το ίδιο όνομα έχει και η άγρια μολόχα που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. 




                                                    ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΜΑΜΑ


                                 ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ 


 
Η Καλέντουλα είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισμένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων που αποτελούν την μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο. Είναι συγγενικό φυτό με τη μαργαρίτα


                               ΜΟΣΧΟΜΠΙΖΕΛΟ 


 
Το μοσχομπίζελο (Lathyrus odoratus) είναι το λουλούδι του Απρίλη. Είναι επίσης γνωστό σαν "βασίλισσα των εποχιακών". Το όνομα μοσχομπίζελο (sweet pea) θεωρείται ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον ποιητή Keats (1795-1821).


                         ΣΚΥΛΑΚΙ Η΄  ΑΝΤΙΡΡΙΝΟ

Ίσως από όταν είμασταν μικρά παιδάκια το μόνο φυτό που θυμόμαστε είναι το σκυλάκι. Και αυτό γιατί όπως όλα τα παιδιά αυτό που βλέπανε και βλέπουν στο σκυλάκι είναι το...
παιχνίδι που μπορούμε να κάνουμε με το λουλούδι του αφού όταν το πιέζεις ανοίγει και κλείνει το στόμα του.



                                        ΦΡΕΖΙΑ 


 
Η φρέζια, ένα βολβώδες φυτό με νοτιοαφρικάνικη καταγωγή, έγινε γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της ευωδιάς των λουλουδιών της, αλλά και της μεγάλης χρωματικής ποικιλίας τους. Η έντονη ευωδιά των κομμένων ανθών της διαρκεί για πολλές ημέρες, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες ανέμελων στιγμών και ανθισμένων λειβαδιών.

                                                ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟ ΧΡΥΣΑΛΙΦΟΥΡΦΟΥΡΟ


                                    ΛΙΛΙΟΥΜ 

 
Το Lilium ή Λίλιουμ είναι βολβώδες φυτό.
Ευδοκιμεί σε θέσεις με άπλετο ηλιακό φως και ημισκιάς και μέτριο υγρό έδαφος. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με βολβίδια και το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 2m. Περιγραφή: http://www.anthopoleia.com/images/spacer.gif


                                  ΓΚΑΖΑΝΙΑ 

 
H Gazania ή Γκαζάνια είναι αειθαλής πόα, ετήσια και πολυετής.
Ευδοκιμεί σε θέσεις με άπλετο ηλιακό φως και μέτριο υγρό έδαφος. Είναι κατάλληλο και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαιρέσεις και σπόρους και το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 0.2m.


                                      ΝΤΑΛΙΑ

 
Περιγραφή: http://www.anthopoleia.com/images/spacer.gifH ντάλια είναι ένα φυτό που θέλει πολύ ήλιο.

                                             ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΜΕΝΕΞΕ



2 σχόλια:

  1. Τι ωραία χρώματα, Ηλία! Ό,τι πρέπει για τη γιορτή των λουλουδιών.. Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να εισαι καλα μαρια πανω απο ολα τα χρωματα να μας ομορφηνουν λιγω την ζωη μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή