ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΣΚΕΣ












Μάσκα ουράνιο σώμα
Υλικά:
1 χαρτόνι σε κίτρινο/ χρυσό/ μπλέ χρώμα
1 ψαλίδι
αυτοκόλλητα
χρυσόσκονη (glitter)
1 λάστιχο
1 συρραπτικό

Μεταμορφώστε το παιδάκι σας σε ήλιο, μισοφέγγαρο ή πλανήτη κλέβοντας την παράσταση στο αποκριάτικο παιδικό πάρτι. Παίρνετε ένα χαρτόνι στο χρώμα της αρεσκείας ανάλογα με το σκοπεύετε να ντύσετε το παιδί. Μετράτε τις διαστάσεις του κεφαλιού και στο κέντρο του χαρτονιού με ένα μολύβι σχεδιάζετε ένα κύκλο βάσει των διαστάσεων. Με ένα ψαλίδι κόβετε προσεκτικά το περίγραμμα. Μπορείτε να διακοσμήσετε με μάσκα με αυτοκόλλητα αστεράκια, φεγγάρια, πλανήτες. Εν συνεχεία παίρνετε ένα λάστιχο και το συρράπτετε από τη μία άκρη της μάσκας στην άλλη φροντίζοντας ώστε η μάσκα να εφαρμόζει σωστά στα αυτιά και το πρόσωπο του παιδιού.
Μύτη για ζωάκι από αυγοθήκη

Υλικά:
1 θήκη αυγού
κόλλα στιγμής
1 λάστιχο
1 συρραπτικό
1 ψαλίδι

Από μια αυγοθήκη χάρτινη κόβετε προσεκτικά τη μία θήκη. Κόβετε ένα λάστιχο και το συρράπτετε από τις δύο πλευρές της μύτης ούτως ώστε να εφαρμόζει σωστά στη μύτη του παιδιού και να μην το ενοχλεί. Μπορείτε να επενδύσετε εξωτερικά και εσωτερικά τη μύτη με ένα ύφασμα στο χρώμα και την υφή της αρεσκείας σας, να την βάψετε και να την διακοσμήσετε. Αφού ολοκληρώσετε τη διακόσμηση, παίρνετε ένα ψαλίδι και κάνετε προσεκτικά από μια τρύπα σε κάθε ρουθούνι για να μπορεί να αναπνέει το παιδί.
Μάσκα από πιάτο μιας χρήσης
Υλικά:
1 χαρτινο/ πλαστικό πιάτο μιας χρήσης
κόλλα στιγμής
χαρτί περιτυλίγματος
σελοτειπ
πινέλο
χρώματα
αυτοκόλλητα
χρυσόσκονη
πούλιες
κουμπιά

Αξιοποιήστε τα πιατάκια μιας χρήσης που περίσσεψαν απο το παιδικό πάρτι. Αν το πιάτο είναι λευκό μπορείτε να το βάψετε με πινέλο και μπογιές, αν είναι έγχρωμο ή έχει κάποια σχέδια μπορείτε να το διατηρήσετε ως έχει αλλά μπορείτε και να το βάψετε στα χρώματα της αρεσκείας σας μέχρι περίπου τη μέση του πιάτου. Αφού το βάψετε το αφήνετε να στεγνώσει και εν συνεχεία το κόβετε με ένα ψαλίδι στη μέση, κάνοντας δύο τρύπες για τα μάτιθα και μια καμπύλη για τη μύτη. Ανάλογα με τη στολή του παιδιού θα κάνετε και την απαραίτητη διακόσμηση με κουμπιά, πούλιες, αυτόκολλητα, χρυσόσκονη. Εν συνεχεία φτιάχνετε το μπαστουνάκι που θα στηρίζει τη μάσκα για να μπορεί να την φοράει το παιδί. Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί περιτυλίγματος, το στρέφετε διαγωνίως και αρχίζετε να το διπλώνετε ρολάροντας από γωνία σε γωνία σαν να τυλίγετε ένα μπαστουνάκι. Στο τέλος, κολλάτε τις άκρες με σελοτέιπ. Κολλάτε το μπαστουνάκι στην άκρη της μάσκας με μια κόλλα στιγμής.
Μάσκα από γυψογάζα

Υλικά:
σελοφάν
γυψογάζα από το φαρμακείο
1 μπολ με νερό

Φτιάξτε μια μάσκα για τα παιδί σας φτιαγμένη από το περίγραμμα του προσώπού του. Βάλτε το παιδι να καθίσει αναπαυτικά σε μια καρέκλα έχοντας το κεφάλι του πίσω. Κόβετε ένα μεγάλο κομμάτι σελοφάν, το βάζετε στο πρόσωπο του παιδιού και ανοίγετε τρύπες στη μύτη για να αναπνέει. Κόβετε τη γυψογάζα σε μικρά κομμάτια, παίρνετε κάθε κομμάτι της γάζας, το βουτάτε για λίγο στο μπολ με το νερό και εν συνεχεία το ακουμπάτε στο σελοφάν στο πρόσωπο του παιδιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα κομμάτια και να καλυφθεί πλήρως το πρόσωπο του παιδιού. Αφήνετε τον γύψο για περίπου 2 λεπτά να στεγνώσει. Σιγα σιγά αφαιρείτε τη μεμβράνη πίσω από τη γάζα. Η μάσκας σας είναι έτοιμη για βάψιμο και διακόσμηση.
Μάσκα από χαρτοσακούλα

Υλικά:
χαρτοσακούλα από το μανάβη
χαρτόνια γκοφρέ πολύχρωμα
ψαλίδι
κόλλα στγμής
μαρκαδόροι

Η χαρτοσακούλα από τα ψώνια της λαικής με απλές και εύκολες κινήσεις μπορεί να μετατραπεί σε πρωτότυπη αποκριάτικη μάσκα. Διαλέγετε μια χαρτοσακούλα που δεν έχει πάρει υγρασία από τα φρούτα και τα λαχανικά και είναι καθαρή. Τη φοράτε στο παιδάκι σας και με ένα μολύβι κάνετε το περίγραμμα των ματιών, του στόματος και της μύτης. Με ένα ψαλίδι κόβετε προσεκτικά τα περιγράμματα. Κόβετε τα πολύχρωμα χαρτόνια γκοφρέ σε λωρίδες. Αφού τα κόψετε, τα κολλάτε στην κορυφή της χαρτοσακούλας σαν να είναι τα μαλλιά της μάσκας. Στο τέλος, ζωγραφίζετε με μαρκαδόρους το στόμα και τη περιοχή γύρω από τα μάτια.



ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ (από Αφρώδες Πλαστικό)
Υλικά
- αφρώδες πλαστικό σε μέγεθος Α4
- μολύβι
- ψαλίδι
- κοπίδι
- 30 cm μαύρο λάστιχο
- συρραπτικό
- πινέλα
- στυλό
- πλαστικά χρώματα
1. Εκτυπώνουμε το πατρόν που υπάρχει στη σελίδα μας και το κόβουμε στα περιγράμματα αφαιρώντας τα μάτια και τη μύτη.
*Κάντε κλικ στην δεξιά εικόνα για την προβολή της σε μεγαλύτερη ανάλυση.
2. Αντιγράφουμε τη μάσκα από το πατρόν στο αφρώδες πλαστικό με το μολύβι.
3. Κόβουμε το αφρώδες πλαστικό σύμφωνα με το σχέδιο προσέχοντας ιδιαίτερα τις οπές ματιών και μύτης.
4. Ζωγραφίζουμε τα φρύδια, τα αυτιά, το στόμα και αφήνουμε να στεγνώσει καλά
5. Φτιάχνουμε ένα αραιό χρώμα αναμειγνύοντας κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ και με αυτό περνάμε τη μάσκα με το πινέλο. Πριν στεγνώσει κάνουμε μερικές δαχτυλιές για πιο φυσικό αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
6. Με το στυλό μπορούμε να προσθέσουμε γραμμές ως τρίχωμα σε μερικά σημεία.
7. Συρράπτουμε* το λάστιχο στις δυο άκρες της μάσκας αφού υπολογίσουμε το σωστό μέγεθος σύμφωνα με το κεφάλι στο οποίο θα φορεθεί.
*το σημείο εφαρμογής για το λάστιχο συμβολίζεται στο πατρόν με δυο σταυρούς




ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ

Υλικά
- Ψαλίδι, μολύβι
- Κόλα ρευστή
- Χρυσόσκονες
- Χαρτιά κανσόν διαφόρων χρωμάτων
- 1 ξυλαράκι
- Χρυσή μπογιά ή χρυσός μαρκαδόρος
- Διακοσμητικές πέτρες
- Χαρτοταινία
- 1 χαρτί λευκό, μεγέθους Α4
Κατασκευή μάσκας

Παίρνουμε ένα χαρί Α4 και σχεδιάζουμε από τη μία πλευρά τη μάσκαμας, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.
Διπλώνουμε το χαρτί στα δύο και το κόβουμε. Ανοίγουμε και τις οπές στα μάτια.
Παίρνουμε ένα χρωματιστό χαρτί κανσόν και αντιγράφουμε το σχέδιο μας.
Κόβουμε τη μάσκα.
Βάφουμε τη μάσκα με χρυσόσκονη γύρω - γύρω.
Βάζουμε στα περιγράμματα κόλα ρευστή και ρίχνουμε σκόνη κόκκινη. Τινάζουμε για να φύγει το περιττό υλικό. Βάζουμε πετρούλες ή άλλα διακοσμητικά υλικά της αρεσκίας μας.
Στερεώνουμε ένα ξυλαράκι βαμμένο χρυσό στη μάσκα μας με λίγη χαρτοταινία
και η κατασκευή μας είναι έτοιμη να φορεθεί με τη κατάλληλη στολή και να δημιουργήσει μια νότα μυστηρίου.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ

Μάσκες με λαβή

Όλες οι μάσκες που ακολουθούν είναι φτιαγμένες με χάρτινα πιάτα. Για λαβές χρησιμοποιούμε ξυλάκια που στερεώνουμε τα φυτά.

Μάσκα Κόκκινος διάβολος
Παίρνουμε ένα πιάτο και προσθέτουμε για μάτια θήκες από κουτιά αυγών. Για στόμα κολλάμε ένα μαύρο χαρτόνι και δεν ξεχνάμε τα κέρατα. Βάφουμε σε μαύρο και σε κόκκινο χρώμα!!!

Μάσκα Αστέρι
Κόβουμε ισομεγέθη τρίγωνα και τα κολλάμε γύρω γύρω από το χάρτινο πιάτο σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Βάφουμε με μπλε, γαλάζιο χρώμα και διακοσμούμε με αλουμινόχαρτο!

Μάσκα Αράχνη
Προσθέτουμε πόδια και κεραίες από σχισμένες λωρίδες μαύρου και χοντρού χαρτιού.

Μάσκα Σκελετός
Κόβουμε μια νεκροκεφαλή από ένα άσπρο χάρτινο πιάτο, ζωγραφίζουμε (ή κόβουμε) μαύρα δόντια, μια μύτη και δύο κύκλους στη θέση των ματιών.

Μάσκες από χάρτινα πιάτα

Ανοίγουμε τρύπες στα πλαϊνά ενός χάρτινου πιάτου και περνάμε ένα λάστιχο.
Μάγος και Μάγισσα
Σημειώνουμε και ανοίγουμε τρύπες για τα μάτια και τα στόμα. Κολλάμε ένα διπλωμένο τρίγωνο από χαρτόνι για τη μύτη του Μάγου και έναν κώνο για τη μύτη της μάγισσας. Κατσαρώνουμε κομμένες λωρίδες χαρτιού με την κόψη ενός ψαλιδιού και τις κολλάμε για γένια, μαλλιά , μουστάκια.
Βάτραχος
Προσθέτουμε μάτια από κουτιά αυγών και ένα μεγάλο στόμα χρησιμοποιώντας κύκλους από χαρτόνι, διπλωμένους στη μέση. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε έναν Λύκο κολλώντας δύο μεγάλα σπιρτόκουτα με αδιαφανή κολλητική ταινία για σαγόνια.

Μανδύες

Φτιάχνουμε μανδύες από μαύρες σακούλες σκουπιδιών και κολλάμε επάνω τους ταιριαστά μοτίβα από βαμμένο χαρτόνι και χαρτί – σε σχήμα αστεριού, αράχνης, κολοκύθας, κλπ. Ένα κόκκινο, χάρτινο τραπεζομάντιλο μπορεί να μεταμορφωθεί σε μανδύα διαβόλου και ένα μπατίκ «πόντσο» σε κοστούμι νυχτερίδας. Το κοστούμι του σκελετού είναι φτιαγμένο από σακούλα σκουπιδιών όπου ζωγραφίζουμε τα κόκκαλα – θυμόμαστε να ανοίξουμε τρύπες στο κεφάλι και τα χέρια στην κλειστή άκρη της σακούλας.

Μάσκες γάτας και κουκουβάγιας
Κόβουμε μια μάσκα για το μισό πρόσωπο από μαύρο χαρτί, προσθέτουμε τρίγωνα για αυτιά (τα γυρνάμε προς τα έξω για τρισδιάστατη εντύπωση) και χρησιμοποιούμε λωρίδες φάρδους 4 εκ. από το ίδιο χαρτί και το συρραπτικό μηχάνημα για να φτιάξουμε ένα «κράνος» : μια λωρίδα περνάει πίσω από
το κεφάλι, μια πάνω από την κορυφή του κεφαλιού και μια κάτω από το πηγούνι.

Αποκριάτικες διακοσμήσεις

Τραπεζομάντιλο
Για να φτιάξουμε το τραπεζομάντιλο χρειαζόμαστε 1μ. μαύρη φόδρα και χρησιμοποιώντας χρυσαφιές και φωσφορίζουσες μπογιές ζωγραφίζουμε επάνω αράχνες, κολοκύθες, μπαλόνια, φεγγάρια, αστέρια και φαντασματάκια.

Μπαλόνια
Διαλέγουμε πορτοκαλί, μαύρα και άσπρα μπαλόνια. Πάνω στα άσπρα και στα πορτοκαλί μπαλόνια ζωγραφίζουμε με μαύρους μαρκαδόρους (φαντασματάκια, κολοκύθες κλπ) και πάνω στα μαύρα μπαλόνια ζωγραφίζουμε με χρυσούς και ασημένιους μαρκαδόρους.


Βάλτε... τις αποκριάτικες μάσκες!

Από την Χριστίνα Γεωργίου 22 Φεβρουαρίου 2011
Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Βάλτε... τις αποκριάτικες μάσκες!
Οι Απόκριες είναι ένα ξέφρενο πάρτι! Πιο πολύ απ' όλους, τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να μασκαρευτούν και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους, σα να ήταν κάποιοι άλλοι... ένας πειρατής, μια νεράιδα, ένας cowboy, μια πριγκίπισσα. Οι περισσότερες από τις αποκριάτικες εμφανίσεις συνοδεύονται από πρωτότυπες και εντυπωσιακές μάσκες, που κρύβουν από πίσω τα μικρά, χαρούμενα προσωπάκια, και κλέβουν την παράσταση.
Προτού “ξεχυθείτε” στα μαγαζιά με τα αποκριάτικα είδη, για να βρείτε την τέλεια μάσκα για τη στολή του παιδιού σας, σκεφτείτε πόσο όμορφα θα ήταν, αν φτιάχνατε μαζί την αποκριάτικη μάσκα για τη φετινή του μεταμφίεση! Αν στους περισσότερους από εσάς αυτό ακούγεται ως κάτι εύκολο, τότε σας βεβαιώνουμε ότι όντως είναι. Για τους υπόλοιπους, που μοιάζει δύσκολο ή χρονοβόρο, σας συμβουλεύουμε να το τολμήσετε και θα δείτε ότι πολύ γρήγορα θα έχετε στα χέρια σας μοναδικές χειροποίητες μάσκες, ξεφεύγοντας από τις έτοιμες τυποποιημένες που θα βρείτε στην αγορά. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί με το παιδί σας, κάτι που θα ευχαριστηθείτε πολύ και εκείνο και εσείς.
Τι θα χρειαστείτε; Τα κατάλληλα υλικά και φυσικά μεγάλες δόσεις φαντασίας και δημιουργικότητας, για να φτιάξετε κάτι πρωτότυπο, έτσι όπως ακριβώς το θέλει η παιδική φαντασία. Μάλιστα, δε χρειάζεται να περιοριστείτε φτιάχνοντας μόνο μια - δυο μάσκες, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερες, για να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο ή το σαλόνι του σπιτιού, τις ημέρες αυτές που όλα μεταμορφώνονται.... ακόμα και το σπίτι μας!
Υλικά
Κάποια από τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε με πολύ απλό τρόπο τις δικές σας μάσκες είναι:

  • λεπτό χαρτόνι
  • χαρτοσακούλα
  • μολύβι
  • ψαλίδι
  • κοπίδι
  • κόλα
  • μαρκαδόροι
  • φτερά, πούλιες, χρυσόσκονη & ασημόσκονη, πολύχρωμα γκοφρέ χαρτόνια, κ.λπ.
  • χρωματιστό μαλλί πλεξίματος
  • κορδέλες
  • λεπτό λάστιχο

Ιδέες

Μάσκες από χαρτόνι
Σχεδιάστε με ένα μολύβι το πατρόν της μάσκας πάνω στο λεπτό χαρτόνι, ώστε να δημιουργήσετε το βασικό μοτίβο, που θέλετε να έχει η μάσκα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι το περίγραμμα μιας γατούλας, μιας τίγρης, ενός κλόουν, μιας ντοματούλας, του mickey mouse, κ.λπ.
Στη συνέχεια, ανάλογα με το πως την έχει φανταστεί το παιδί σας, χρωματίστε με μαρκαδόρους στα κατάλληλα σημεία, κολλήστε πούλιες, γυαλιστερά χαρτιά, φτερά, χρυσόσκονη, προσθέστε μουστάκια και ό,τι μπορεί να ολοκληρώσει την εικόνα της μάσκας σας. Αφού αφήσετε να στεγνώσουν, κόψτε τη μάσκα με ένα ψαλιδάκι περιμετρικά στο περίγραμμα που είχατε σχεδιάσει και με ένα κοπίδι πολύ προσεκτικά κόψτε και αφαιρέστε το περίγραμμα των ματιών, ώστε να δημιουργηθούν ουσιαστικά δυο τρύπες. Τέλος, κάντε μια πολύ μικρή τρυπούλα στις δυο πλευρές (κοντά στο ύψος των αυτιών), ώστε να περάσετε το λαστιχάκι στις 2 άκρες και κάντε το κόμπο. H μάσκα σας είναι έτοιμη σε λίγα μόνο λεπτά!
Μάσκες από χαρτοσακούλα
Ζητήστε από το μανάβη της γειτονιάς σας να σας χαρίσει μια (ή περισσότερες) χάρτινη σακούλα. Ανοίξετε στη μια πλευρά της σακούλας, που θέλετε να μεταμορφώσετε σε μάσκα, δύο τρύπες για τα μάτια, μια τρύπα για τη μύτη και μια για το στόμα και δώστε τη στο παιδί σας να ζωγραφίσει πάνω της ό,τι του αρέσει και θα ήθελε να “ντύσει” το προσωπάκι του.
Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει μια βάση για κολάζ, να κόψει δηλαδή και να κολλήσει οποιεσδήποτε εικόνες αφορούν τον ήρωα, το ζώο ή ό, τι άλλο θέλει να μεταμορφωθεί. Η μάσκα του θα... κλέψει σίγουρα τις εντυπώσεις, αν στην κορφή της σακούλας προσθέσετε μαλλιά ή στο κάτω μέρος γένια, χρησιμοποιώντας μαλλί πλεξίματος.
Προσοχή! Επειδή η σακούλα καλύπτει όλο το κεφάλι του παιδιού, δώστε προσοχή στις τρύπες που θα κάνετε στα μάτια, τη μύτη και το στόμα, ώστε να μπορεί να βλέπει και να αναπνέει χωρίς δυσκολία. Καλό θα ήταν να εφαρμόσετε την ιδέα αυτή για παιδιά σχολικής ηλικίας.
Φτιάξτε μάσκες στο καλούπι του προσώπου
Μια εξαιρετική και ιδιαίτερα απλή ιδέα, για να φτιάξετε μια μάσκα στο καλούπι του προσώπου του παιδιού (προσοχή! για ασφάλεια, το παιδί να είναι τουλάχιστον 10 χρονών) είναι να χρησιμοποιήσετε μια διάφανη μεμβράνη (για τα τρόφιμα), γυψογάζα (θα τη βρείτε στα φαρμακεία) και ένα μπολ με νερό.
Το πρώτο βήμα είναι να καθίσει το παιδί σε μια πολυθρόνα με το κεφάλι γυρμένο προς τα πίσω. Στη συνέχεια, εσείς τοποθετήστε στο πρόσωπό του τη διάφανη μεμβράνη και αμέσως ανοίξτε τρύπες στη μύτη, για να αναπνέει, προτού καλύψετε με αυτή όλο το πρόσωπο μέχρι και το πιγούνι. Αφού κόψετε τη γάζα σε μικρά κομμάτια, μουσκέψτε το κάθε κομμάτι στο μπολ με το νερό και τοποθετήστε το πάνω στο πρόσωπο. Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας και τα υπόλοιπα κομμάτια, μέχρι να καλύψετε όλο το πρόσωπο και να έχουν σχηματιστεί σωστά το στόμα, η μύτη τα μάτια. Περιμένετε 2 - 3 λεπτά μέχρι να στεγνώσει και τραβήξτε με προσοχή τη μεμβράνη από το πρόσωπό του. Ακουμπήστε την κάπου μέχρι να στεγνώσει τελείως και τέλος, αφαιρέστε τη μεμβράνη από τη γάζα. Η μάσκα σας είναι έτοιμη να τη χρωματίσετε και να τη στολίσετε!
Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε έτοιμα καλούπια σιλικόνης, πάνω στα οποία θα προσθέσετε γύψο καλλιτεχνίας, για να δημιουργήσετε υπέροχες μάσκες, σε... στυλ βενετσιάνικο. Με χρώμα, χρυσόσκονη, στρας και λίγα φτερά θα μπορέσετε να διακοσμήσετε με εντυπωσιακές χειροποίητες, πραγματικά δικές σας, δημιουργίες το σπίτι σας. Ή ακόμα και να κάνετε μοναδικά δώρα στον παππού, τη γιαγιά και στους φίλους του παιδιού ή τους δικούς σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου