Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ

Έπαιρνε τον καφέ από το εμπόριο σε σπυριά και για ώρες τον καβούρδιζε γυρνώντας τον σιγά σιγά στα καβουρντιστήρια πάνω σε σιγανή φωτιά ώσπου να ψηθεί.Μετά κοπάναγε τον καφέ σε γουδί μέχρι να γίνει σκόνη και κατόπιν τον κοσκίνιζε σε ψιλή σήτα που έπεφτε σαν άχνη.Αργότερα εμφανίστηκαν οι χειρόμυλοι για το άλεσμα του καφέ.


Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Με την μηχανή και το τρίποδο στον ώμο του γύριζε στα πανηγύρια,στους γάμους κλπ.Τράβαγε το καπάκι από τον φακό μετρούσε ως το τρία και μετά έβαζε και πάλι το καπάκι στον φακό.Στη συνέχεια έχωνε το κεφάλι του κάτω από το μαύρο πανί,που λειτουργούσε σαν σκοτεινός θάλαμος,τραβούσε προς τα έξω ένα σκαφάκι με υγρό και βουτούσε μέσα το χαρτί.Σε λίγο η φωτογραφία ήταν έτοιμη,την ξέπλενε με νερό,την σκούπιζε και την στέγνωνε.

ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΕΣ-ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ

Οι πλανόδιοι έμποροι υπήρξαν από τις πιο οικείες φωνές για τις νοικοκυρές τότε που τα εμπορικά καταστήματα ήταν ελάχιστα.Ο πλανόδιος πραματευτής μετέφερε με το γαιδουράκι το εμπόρευμα του και κάλυπτε όλες τις ανάγκες της οικογένειας για ψώνια και αφετέρου πολλές φορές αγόραζαν με δόσεις και βερεσέ.



Γαλατάδες,μανάβηδες,χαλβατζήδες,σαλεπιτζήδες αλλά και είδη προικός μέχρι και μικροεμπορεύματα όπως κουμπιά,κουβαρίστρες,βελόνες πλεξίματος,μανταλάκια,σχολικά είδη μολύβια,γομολάχιστες ήταν μερικά από τα εμπορεύματα τους και συχνά ήταν και παραγωγοί του προιόντος.

ΣΙΔΕΡΑΣ

Από την φωτιά που έκαιγε συνεχώς έβγαζε με μια τσιμπίδα τα κοκκινισμένα σίδερα και με το ένα χέρι χτύπαγε με το σφυρί και με το άλλο κρατούσε το αμόνι.Με την μακριά τανάλια,κρατούσε πάνω στο αμόνι του το πυρακτωμένο σίδερο και με το σφυρί μορφοποιούσε το σίδερο για να το κάνει εργαλείο ,χτυπώντας το.Η πληρωμή ήταν μια φορά το χρόνο με σιτάρι ή άλλα γεωργικά προιόντα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ 'Η ΚΑΛΙΓΩΤΗΣ

Ο τεχνίτης ο οποίος πετάλωνε τα άλογα λεγόταν καλιγωτής,καλιβωτής,πεταλωτής ή αλμπάνης. Καλίγωνε τα μεγάλα ζώα βάζοντας στις οπλές του σίδερο ,ώστε να προφυλάγονται από την φθορά,γιατί την εποχή εκείνη έκαναν τα άλογα μεγάλες αποστάσεις σε κακοτράχαλους δρόμους.Οι πεταλωτές συχνά ασκούσαν και το επάγγελμα του σιδερά και ορισμένοι λειτουργούσαν και σαν πρακτικοί κτηνίατροι.



ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ

Στην Ελλάδα η τυπογραφία εισήχθη μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα. Για τους παλιούς τυπογράφους η έκδοση εντύπων ήταν αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα.Έπρεπε να γνωρίζουν γράμματα γιατί μόνοι τους διόρθωναν το κείμενο και είχαν την επιμέλεια της σελίδας αλλά και την αισθητική επιμέλεια των εντύπων.


ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και από αυτούς γνωρίσαμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες για να πήξουν το γάλα χρησιμοποιούσαν το άσπρο παχύρευστο υγρό που βγάζουν οι συκιές από τα σύκα και τα φύλλα τους.


Τα παλιά χρόνια από το γάλα των αιγοπροβάτων οι νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκά και φαγητά.Από τα παραδοσιακά νοικοκυριά ποτέ δεν έλειπαν το τυρί,το γιαούρτι.το βούτυρο και η μυζήθρα...


ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

Οι τσομπάνηδες ήταν επαγγελματίες που συνήθως πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους,η αμοιβή τους ήταν πενιχρή και ανάλογη με τον αριθμό των προβάτων και συχνά την κανόνιζαν με τον κτηνοτρόφο σε οκάδες σιτάρι ή άλλα προιόντα,στον τσέλιγκα ή κτηνοτρόφο.Απαραίτητοι σύντροφοι του ο σάκος από δέρμα κατσίκας,το παγούρι με το νερό,η γκλίτσα,λίγο πρόχειρο φαγητό και φυσικά ο αχώριστος φίλος τους το τσοπανόσκυλο.



Οι κτηνοτρόφοι είχαν μεγάλα κοπάδια από πρόβατα από τα οποία αξιοποιούσαν το κρέας,το γάλα καθώς και το μαλλί που χρησιμοποιούσαν στην υφαντουργία.


ΘΕΡΙΣΤΕΣ,ΑΛΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΕΣ

Ο θερισμός γινόταν με δρεπάνι και ο γεωργός έπρεπε να προσλάβει μεροκαματιάρηδες θεριστές.Μετά το όργωμα που γινόταν στα μέσα Οκτώβρη,ακολουθούσε η σπορά και συνήθως τον Ιούνιο άρχιζε ο θερισμός και τον Ιούλιο ο αλωνισμός.Οι θεριστές χρησιμοποιούσαν χαλύβδινα δρεπάνια με σφυρηλατημένη λεπίδα και φορούσαν συνήθως ξύλινο γάντι για να προστατευθούν από τα φίδια και από χτυπήματα με το δρεπάνι


Μετά τον θερισμό συνήθως οι γυναίκες σταχυολογούσαν,δηλαδή μάζευαν τα στάχυα πού έπεφταν από το θερισμό και γι αυτό τις έλεγαν σταχομαζώχτρες. Ακολουθούσε ο αλωνισμός,το λίχνισμα και τέλος το δριμόνιασμα για να απομακρυνθούν από τον καρπό οι πέτρες και τα άλλα άχρηστα αντικείμενα...

Γυναίκα σπέρνει το χωράφι

Όργωμα με βόδια ή αγελάδες

Όργωμα με άλογα


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Η σπορά άρχιζε το Μάρτιο και τέλος Μαίου με αρχές Ιουνίου άρχιζε η μεταφύτευση των φυτών.Μετά από δύο μήνες ωρίμαζαν τα φύλλα και άρχιζε το μάζεμα.

Τα τοποθετούσαν σε κοφίνια και ακολουθούσε το παστάλιασμα ,βάζοντας με τάξη το ένα φύλλο πάνω στο άλλο,κάνοντας ταυτόχρονα και την διαλογή.Τα έφτιαχναν δέματα και τα διατηρούσαν μέχρι να μεταφερθούν στα σημεία πώλησης και στα εργαστήρια επεξεργασίας.Από το 1860 η κοπή καπνού γίνονταν με το χέρι και παρασκευάζονταν στριφτά τσιγάρα.


ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗΣ

Οι αρκουδιάρηδες ήταν πάντα παρόντες στις γιορτές και τα πανηγύρια.Κρατούσαν ένα ντέφι ή τύμπανο και έδιναν ρυθμό στην αρκούδα η οποία ήταν δεμένη με αλυσίδες και φορούσε φίμωτρο για να μην δαγκώσει.Μόλις άρχιζε το ντέφι η αρκούδα σήκωνε τα πισινά της πόδια μεταφέροντας το βάρος της από το ένα πόδι στο άλλο δίνοντας την εντύπωση πως χορεύει.Το θέαμα βέβαια αυτό απαιτούσε μεγάλη και επίπονη εκπαίδευση για την αρκούδα.Άνοιγαν έναν λάκκο έριχναν μέσα αναμμένα κάρβουνα και τα σκέπαζαν με μια λαμαρίνα.Ανέβαζαν την αρκούδα στην λαμαρίνα και έπαιζαν το ντέφι,η αρκούδα επειδή καιγόταν ανασήκωνε πότε το ένα πόδι πότε το άλλο.Εκείνη την εποχή βέβαια το κίνημα των δικαιωμάτων των ζώων ήταν ανύπαρκτο...



ΧΤΙΣΤΕΣ

Οι χτίστες την εποχή εκείνη ήταν συχνά και αρχιτέκτονες και μηχανικοί μαζί.Ο πρωτομάστορας ,που ήταν συνήθως ο πιο έμπειρος είχε την συνολική ευθύνη της κατασκευής.Τα απαραίτητα εργαλεία ήταν το μυστρί,το σφυρί,ο μαστρακάς ή πελεκάνος,το καλέμι,το αλφάδι το πριόνι και το σκερπάνι. Οι χτίστες ήταν αυτοδίδακτοι ή μάθαιναν την τέχνη από τον πατέρα τους.


Εάν ο νοικοκύρης ήταν εύπορος έχτιζε την οικοδομή με πέτρες ή τούβλα.Διαφορετικά χρησιμοποιούσαν πλιθιά,δηλαδή χώμα με άχυρο ξεραμένο που γινόταν λάσπη,σκληρή σαν πέτρα.


ΠΗΓΗ

ΗΜΕΡΟΛΌΓΙΟ 2007 -ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ απο

Αβραμίδης Βασίλειος-Ανδρεόπουλος Θωμάς-Αντωνίου Μάρθα-Αποστόλου Λάκης-Αποστόλου-Αθανασίου Βασιλική-Γιαννοπούλου Αναστασία-Παύλου Αργυράκης-Πιστικός Νικόλαος-Ρήμου Μαρία-Σανταλίδης Ιωάννης-Τόσκος Σωτήριος-Φωτιάδης Φώτιος.

2 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που βρίσκω τόσα παλιά επαγγελμάτα μαζεμένα!!!Ευχαριστούμε ,σίγουρα θα το χρειαστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστώ να είσαι καλά θα προσπαθήσω να προσθέσω και άλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή