Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Παραδοσιακά παιχνίδια στην ώρα του κύκλου

Παραδοσιακά παιχνίδια στην ώρα του κύκλου

Υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε με τα παιδιά μας όταν είμαστε μαζεμένοι στον κύκλο:
1. Πετάει, πετάει… ο γάιδαρος!
Όλα τα παιδιά κάθονται ακουμπώντας το δείκτη του ένός χεριού τους στο γόνατό τους. Αυτός που κάνει τη “μάνα”, δηλαδή τον αρχηγό του παιχνιδιού, (ο οποίος μπορεί να είναι ο νηπιαγωγός ή κάποιο από τα παιδιά), λέει:
-Πετάει, πετάει…. ο γάιδαρος! Και σηκώνει το χέρι του ψηλά.
Τα υπόλοιπα παιδιά δεν πρέπει να τον μιμηθούν και να σηκώσουν το χέρι τους, διότι ο γάιδαρος δεν πετάει στην πραγματικότητα!
Στη συνέχεια η “μάνα”  λέει πάλι το “πετάει, πετάει” διαλέγοντας ένα άλλο ζώο ή πουλί ή αντικείμενο ή… άνθρωπο  και τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν πολύ γρήγορα αν το ζώο πετάει, οπότε σηκώνουν και αυτά το χέρι τους μιμούμενα τη “μάνα” ή, αν το ζώο( ή πουλί ή αντικείμενο ή… άνθρωπος)  δεν πετάει, κρατούν το χέρι τους στο γόνατό τους.
Όποιος κάνει λάθος και σηκώσει το χέρι του για κάτι που δεν πετάει ή το κρατήσει κάτω για κάτι που πετάει, “τιμωρείται” με κάποια τιμωρία που έχει από πριν αποφασιστεί από την ομάδα, όπως για παράδειγμα να κάνει τον γάιδαρο, ή να σταθεί στο ένα πόδι όπως ο πελαργός κλπ.
2. Τυφλόμυγα
Η τυφλόμυγα, δηλαδή ένα  παιδί με δεμένα τα μάτια του με ένα μαντήλι έτσι ώστε να μην μπορεί να δει, είναι όρθιο στη μέση του κύκλου. Αφού κάνει δυο- τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό του, προχωράει σιγά σιγά μέχρι να πιάσει με τα χέρια του κάποιο από τα παιδιά που κάθονται στον κύκλο.  Χωρίς να βγάλει το μαντήλι από τα μάτια του, προσπαθεί να το αναγνωρίσει αγγίζοντας τα μαλλιά, το πρόσωπο και τα ρούχα του.
Μόλις το βρει, βγάζει το μαντήλι και το δίνει στο παιδί που αναγνώρισε, το οποίο έχει τώρα σειρά να παίξει την τυφλόμυγα. 
Το παιχνίδι ονομάζονταν χαλκή μυία στην αρχαιότητα.
3.Αγαλματάκια
Παίζεται και σε εξωτερικό χώρο. Ένα παιδί είναι η “μάνα”. Αυτή δίνει το σύνθημα και τα παιδιά τρέχουν όταν είναι έξω ή παίρνουν διάφορες στάσεις με το σώμα τους όταν είναι σε εσωτερικό χώρο. Καθώς τρέχουν-κινούνται  η μάνα ξαφνικά δίνει ξανά ένα σύνθημα και το κάθε παιδί πρέπει να μείνει ακίνητο σε όποια θέση το βρει το σύνθημα. Το αστείο που διασκεδάζει τα παιδιά είναι οι στάσεις που παίρνουν καθώς ακινητοποιούνται απότομα, σαν να είναι φωτογραφικό στιγμιότυπο.
Η μάνα κάνοντας διάφορους μορφασμούς προσπαθεί να κάνει κάποιο παιδί να γελάσει. Το παιδί που γελάει παύει να είναι ακίνητο, όπως προϋποθέτει το παιχνίδι και έτσι χάνει.
Στην αρχαία Ελλάδα το παιχνίδι λεγόταν ακινητίνδα.
4.Παιχνιδοτράγουδα
Απλά, ρυθμικά τραγούδια που συνοδεύονται από κινήσεις των χεριών:
1.Ένα, δύο, τρία, πήγα στην κυρία
μού `δωσε ένα μήλο, μήλο δαγκωμένο
το δάγκωσε η κόρη κι έκανε αγόρι
το είπανε Θανάση, σκούπα και φαράσι
2.Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι, να σε ρωτήσω τι κάνει η κόρη
κεντάει μαντήλι, στον Άη Βασίλη.
3.Ανέβηκα στην πιπεριά να κόψω ένα πιπέρι
κι η πιπεριά τσακίστηκε και μου `κοψε το χέρι
Δωσ` μου το μαντηλάκι σου, το χρυσοκεντημένο
να δέσω το χεράκι μου που είναι ματωμένο.
5.Γλωσσοδέτες
Μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τον κύκλο στο νηπιαγωγείο. Έχουμε πάρα πολλούς γλωσσοδέτες στη γλώσσα μας δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε μερικούς:
Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ` τον ήλιο ξεξασπρώτερη.
Μια πάπια μα ποια πάπια; Μια πάπια με παπιά.
Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;
Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας ο τζιτζιμιτζιχότζιρας ανέβηκε στη τζιτζιριά τη μιτζιριά τη τζιτζιμιτζιχοτζιρια και έριξε τα τζίτζιρα τα μίτζιρα τα τζιζτιμιτζιχότζιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου