ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ο κύκλος του νερού 2

Ζωγραφίσαμε σε χαρτί του μέτρου τον κύκλο του νερού

Έγραψαν και τις λέξεις σύννεφο,βροχή κλπ από πίνακα αναφοράς και έτοιμο


Δραματοποιήσαμε το πρωτοβρόχι της Γαλάτειας Σουρέλη από το ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων

Φιάχνουμε μακέτα με το νερό.Τα βουνά τα φτιάξαμε με μπάλες απο εφημερίδα,τα στερεώσαμε με χαρτοταινία και τα βάψαμε με τέμπερα.Για χιόνι ρίξαμε αλεύρι.

Σε άσπρο κάνσον βάψανε την θάλασσα και την γη.Με σιμιγδάλι κάναμε την παραλία και μια μικρή έρημο και βάλαμε έναν νερόμυλο

Με όστρακα φτιάξαμε δύο καραβάκια και πλαστικά ανθρωπάκια από τις κούκλες τους

Κάναμε ποτάμι,ένα μικρό ρυάκι και την λίμνη ,σπιτάκια.


Βιολογικός καθαρισμός.Φίλτρο καφέ,λασπόνερο,πέτρες άσπρες,δύο βαζάκια.Βάζουμε τα φίλτρα και μέσα τις πετρούλες για να κρατάνε την λάσπη,αδειάζουμε το ένα βάζο στο άλλο,αλλάζουμε φίλτρα ,και το νερό μας καθάρισε.


Πείραμα επιπλέουν,βυθίζονται,διαλύονται,στέκουν και σιγα σιγά βυθίζονται

Τα καταγράφουν αφού συμβουλεύονται τον πίνακα αναφοράς

9 2/θεσιο Νηπιαγωγείο Καστοριάς

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΟΣΠΡΙΑ 2


Διαβάσαμε το παραμύθι


τα βάλαμε στην σειρά


τα ταξινομήσαμε

τα αντιστοιχίσαμε


τα γράψαμε

Φτιάξαμε αινίγματα

Τα ζωγραφίσαμε

Και έτοιμα

Φτιάξαμε την κυρία διατροφή και την κυρία λαιμαργούλα



Φτιάξαμε σουπλά

Ο καθένας το δικό του σε Α3



Κολλήσαμε το αγαπημένο μας φαγητό και το ζωγραφίσαμε

Το πλαστικοποιήσαμε και έτοιμο για χρήση

Δραματοποίηση το μάσιμο της ελιάς

9 2/θεσιο Νηπιαγωγείο Καστοριάς

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Σήμερα επισκεφτήκαμε το ενυδρείο της Καστοριάς.Ένα ενυδρείο που έφτιαξε και συντηρεί ο Δήμος Καστοριάς με ψάρια τόσο από την λίμνη Ορεστειάδα, όσο και απο γειτονικές λίμνες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.















Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ από το Γάλλο Λογοτέχνη ΖΑΝ ΡΙΣΠΕΝ ΖΑ




1. Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
2. Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
3. Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη. Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
1. Από την ιατρική σας, την φαρμακευτική σας,
2. Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα),
3. Από την φυσική σας, χημεία,
4. Από την αστρονομία σας,
5. Από την πολιτική σας,
6. Από την καθημερινότητα σας,
διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα,
κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη,
σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας,
τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας,
σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου,
διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική,
διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω,
αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά,
αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη),
σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη,
αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού,
που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά,
και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα,
αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία),
σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο,
σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες,
αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της Ιστορίας,
αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας,
αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό,
διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε.

ΘΑ ΠΕΙΤΕ: «δεν γίνεται». ΣΩΣΤΑ, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση!

''''''''''''''Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.''''''''''

Η πρόκληση, πάντως, ισχύει!!»

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

πατωντας τις εικόνες βλέπεις ενα βιντεο σχετικο


Άγιος Βασίλειος της Καππαδοκίας

Ήταν πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε σκούρο δέρμα και χλωμό, είχε επίσης κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά που πέρα διάκρινες λευκές τρίχες, είχε μακριά μύτη και τα φρύδια του ήταν τοξοειδή, τα μάτια του ήταν σκούρα και η ματιά του βαθιά και ερευνητική, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και ήταν μονίμως ζαρωμένο έμοιαζε δηλαδή με άνθρωπο που συνεχώς σκεπτόταν, είχε προβλήματα με την υγεία του και υπέφερε από το πραγματικά ανυπόφορο κρύο και γενικά βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας.
Η οικογένεια του Αι Βασίλη ήταν στα αλήθεια μια οικογένεια Αγίων, είχε παππού μάρτυρα, τα αδέλφια του Γρηγόριος ήταν επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο ίδιος επίσκοπος Καισαρείας, οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό, με πρώτη πρώτην την Αγία και σοφή Μακρινα που ήταν αυτή που επηρέασε τον Αη Βασίλη να στραφεί στην χριστιανική πίστη.
Ο Ναυκράτιος ένας άλλος αδελφός του ασκήτευε στην έρημο του πόντου κι πέθανε μόλις 27 χρόνων . Τον Πατέρα του τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο και ήταν ρήτορας δηλαδή δικηγόρος, ενώ την μητέρα του την έλεγαν Εμέλεια και ήταν πολύ σοφή και αγία γυναίκα.
Η οικογένεια του Αγίου Βασιλείου είχε 11 παιδιά (5 αγόρια - 6 κορίτσια) και όλοι διακρίθηκαν στου Χριστού την πίστη, ο Αγιος μας γεννήθηκε στην Νεοκαισαρεια το 330μ.Χ. περίπου δηλαδή πριν 1668 χρόνια (όλες οι περιοχές που αναφέρουμε ήταν κάποτε ελληνικές ενώ σήμερα ανήκουν στην επικράτεια της Τουρκίας) σπούδασε στην Αθήνα σε φιλοσοφικές σχολές μαζί με τον φίλο του Άγιο Γρηγόριο τον θεολόγο και πέθανε σε ηλικία 48 ετών τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. και κάθε πρωτοχρονιά όπως γνωρίζουμε γιορτάζουμε την μνήμη του.
Ο Αη Βασίλης στα 48 χρόνια που έζησε, έκαμε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα όσο ακόμα ζούσε.

Ας δούμε όμως τι έκανε ο Άγιος Βασίλης κι έγινε Μέγας.
Πρώτα πρώτα μοίρασε την περιουσία του σ τους φτωχούς δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του από πολύ νέος γύμναζε τον εαυτό του στο πνεύμα και τον έβαζε σε σκληραγωγίες και όπως λένε άλλο δρόμο δεν γνώριζε εκτός αυτόν που οδηγούσε στο πανεπιστήμιο και στην εκκλησία. Σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν τον λαό αυτός ήταν παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά διδάσκοντας την πίστη του Χριστού. Ο ΑΙ Βασίλης ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς που ξέφευγαν από την σωστή πίστη, έλεγε και έγραφε την αλήθεια θαρραλέα και μάλιστα δεν δίστασε να ελέγξει ακόμη και αυτοκράτορες.
Συμπλήρωσε με ευχές την Θεία Λειτουργία που ακούμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία και φέρει το όνομά του (Λειτουργία Αγίου Βασιλείου), έγραψε πολλά βιβλία για την καθοδήγηση των χριστιανών ίδρυσε πολλά μοναστήρια, όπου αρκετοί μαθητές του αφιερώθηκαν στον Θεό.
Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ίδρυσε και καθιέρωσε την διανομή αγαθών τρόφιμα ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες άπορους κ.λπ.
Η πόλη αυτή ονομάσθηκε Βασιλειάδα. Φανταστείτε τι ανακούφιση θα ένιωθαν τότε οι φτωχοί, τα ορφανά, οι γέροι, οι ταξιδιώτες, η Καισάρεια είχε γίνει μια μεγάλη οικογένεια με πατέρα τον Άγιο βασίλειο τον επίσκοπο της.
Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι!
Αυτός ήταν ο Αι Βασίλης από την Καισαρεία που πάντα θα ζει μέσα στις καρδιές μας και θα μας θυμίζει με το έργο του ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι αγαπημένοι.




Το έθιμο της Βασιλόπιτας
Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς του Βυζαντίου που ήταν συμμαθητής του Αι Βασίλη και τον έλεγαν Ιουλιανό. ο Ιουλιανός αγαπούσε την φιλοσοφία και τους ψεύτικους θεούς και μισούσε τον Χριστιανισμό, ο Άγιος Βασίλειος δεν του χαρίστηκε γι αυτό και ο Βασιλιάς ζητούσε αφορμή να τον ταπεινώσει. Όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.
Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δίνουν ότι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ. όμως ο Θεός τιμώρησε τον Ιουλιανό που σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Άγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από
τ α μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο, έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.

πηγη http://www.kairatos.com.gr


Προέλευση της μορφής

Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη (του χοντρού γεράκου, ντυμένου με γούνα, που έχει έλκηθρο κλπ.) έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» που δημοσιεύτηκε το 1823. Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Harper’s Weekly το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο The Life and Adventures of Santa Claus του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έηλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση δε αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.




Στη Βραζιλία ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται 'Papai Noel'. 
Για όσους διαθέτουν αρκετά χρήματα το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, ρύζι, σαλάτα, φρέσκα και ξερά φρούτα και μπύρα. Οι φτωχοί αρκούνται στο κοτόπουλο και το ρύζι. 

Βραζιλία - Papai Noel

Το όνομα του Άι-Βασίλη στην Βραζιλία είναι Papai Noel και πιστεύεται ότι ζει στην Γροιλανδία. Από την Γροιλανδία λοιπόν ταξιδεύει και φτάνει μέχρι την Βραζιλία για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η στολή του είναι μεταξένια για να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες της Βραζιλίας και σε αποχρώσεις του γρι και του ασημί. Ο Papai Noel δεν υπήρξε ως παράδοση στην Βραζιλία μέχρι και το 1950 και δεν ήταν τόσο διάσημος μέχρι και το 1960. Μετά το 1960 με την εμπορευματοποίηση του αγίου από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έγινε αναγνωρίσιμος πιο πολύ από ποτέ στην Βραζιλία. Τα δώρα του στα παιδιά τα αφήνει όπως ο άγιος Βασίλης και στον δυτικό κόσμο δηλαδή την μέρα των Χριστουγέννων. 


Διαβάστε Περισσότερα: http://www.asxetos.gr/default.aspx?tabid=162&s=425&sc=417#ixzz2DDqcbaNc

πηγη http://www.neteens.gr


'Άγιος Νικόλαος' 
Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, η Νύχτα των Χριστουγέννων περιλαμβάνει ένα γιορτινό γεύμα με ένα απεριτίφ και λιχουδιές και ακολουθούν θαλασσινά και γεμιστή γαλοπούλα. Το επιδόρπιο είναι το 'Buche de Noel' που είναι κέικ με κρέμα. Ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται 'Άγιος Νικόλαος' και φέρνει δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου την 'Ημέρα του Αγίου Νικολάου' πολύ πριν από την Ημέρα των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα οι οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα που έχουν βάλει κάτω από το δέντρο ή σε κάλτσα κοντά στη φωτιά και τα βρίσκουν το πρωί. Το Χριστουγεννιάτικο πρωινό αποτελείται από ένα ειδικό γλυκό ψωμί σε σχήμα μωρού που συμβολίζει το Νεογέννητο της Βηθλεέμ. 
πηγηhttp://www.neteens.gr

Pere Noel.
Στη Γαλλία τα Χριστούγεννα ονομάζονται 'Noel'. Κάθε οικογένεια στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της συνήθως με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο με κόκκινες κορδέλες και με πραγματικά άσπρα κεριά. Εάν έχουν έλατο στον κήπο τους το διακοσμούν επίσης με φωτάκια όλη την νύχτα. Ο Άγιος Βασίλης αποκαλείται Pere Noel. Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να συγκεντρωθεί η οικογένεια και αποτελείται από το καλύτερο κρέας (άπαχο) και κρασί. 
πηγηhttp://www.neteens.gr
     
Φινλανδία   

Βραζιλία - Papai Noel

Το όνομα του Άι-Βασίλη στην Βραζιλία είναι Papai Noel και πιστεύεται ότι ζει στην Γροιλανδία. Από την Γροιλανδία λοιπόν ταξιδεύει και φτάνει μέχρι την Βραζιλία για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η στολή του είναι μεταξένια για να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες της Βραζιλίας και σε αποχρώσεις του γρι και του ασημί. Ο Papai Noel δεν υπήρξε ως παράδοση στην Βραζιλία μέχρι και το 1950 και δεν ήταν τόσο διάσημος μέχρι και το 1960. Μετά το 1960 με την εμπορευματοποίηση του αγίου από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έγινε αναγνωρίσιμος πιο πολύ από ποτέ στην Βραζιλία. Τα δώρα του στα παιδιά τα αφήνει όπως ο άγιος Βασίλης και στον δυτικό κόσμο δηλαδή την μέρα των Χριστουγέννων. 


Διαβάστε Περισσότερα: http://www.asxetos.gr/default.aspx?tabid=162&s=425&sc=417#ixzz2DDqcbaNc


 Στην Φινλανδία ο κόσμος πιστεύει πως ο Άγιος Βασίλης ζει στο βόρειο τμήμα της χώρας που ονομάζεται Korvatunturi, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Κόσμος από όλα τα μέρη της γης στέλνει εκεί, στο σπίτι του Άγιου Βασίλη γράμματα. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο πάρκο που συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες και που ονομάζεται 'Γη των Χριστουγέννων' στα βόρεια της Φιλανδίας κοντά στο σημείο που λέγεται πως ζει ο Άγιος Βασίλης. Η Νύχτα των Χριστουγέννων είναι ξεχωριστή για τους Φιλανδούς ενώ το πρωινό της επόμενης ημέρας αποτελείται από χυλό (κουρκούτι) ρυζιού και χυμό δαμάσκηνων. Υπάρχει και εδώ η παράδοση να στολίζουν έλατο στα σπίτια τους. Το δείπνο των Χριστουγέννων περιλαμβάνει μακαρόνια, γογγύλια, καρότα και πατάτες με μαγειρεμένο χοιρομέρι ή γαλοπούλα. Πολλές οικογένειες κρατούν την παράδοση και επισκέπτονται κοιμητήρια για να τοποθετήσουν κεριά στους τάφους των δικών τους. Όσο και αν φαίνεται παράξενο τα Φιλανδικά κοιμητήρια τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι πολύ όμορφα. Τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους την Βραδιά των Χριστουγέννων, συνήθως από ένα μέλος της οικογένειας που έχει ντυθεί Άγιος Βασίλης. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως ο Άγιος Βασίλης στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος αδελφός ή αδελφή τους.
πηγηhttp://www.neteens.gr


'Der Weihnachtsmann

Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο στολισμό των σπιτιών τους για τα Χριστούγεννα. Πολλά σπίτια έχουν ξύλινα πλαίσια που προσαρμόζουν ηλεκτρικά λαμπάκια και τα τοποθετούν στα παράθυρά τους καθώς και χρωματιστές φιγούρες από πολύχρωμο χαρτί που φαίνονται πολύ όμορφα από έξω. Συχνά φτιάχνουν και το 'Adventskranz' που είναι γιρλάντα με φύλλα με 4 κεριά και που συμβολίζει την περίοδο των 4 εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή (του μήνα πριν τα Χριστούγεννα) ανάβει και άλλο κερί. Μερικά σπίτια στολίζουν και μια μικρή ξύλινη φάτνη με ένα μικρό στάβλο που συμβολίζει τη φάτνη της Βηθλεέμ. Ο Άγιος Βασίλης ('Der Weihnachtsmann') φέρνει δώρα αργά το απόγευμα, πριν τη Βραδιά των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), μετά την επιστροφή των χριστιανών από τις εκκλησίες. Τα δώρα βρίσκονται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ένα μέλος της οικογένειας χτυπά την καμπάνα και καλεί όλους να μπουν στο δωμάτιο. Το δείπνο περιλαμβάνει κυπρίνο (ψάρι) ή χήνα.
πηγηhttp://www.neteens.gr


Λετονία
Στη Λετονία πιστεύουν πως ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα σε κάθε μία από τις 12 ημέρες των Χριστουγέννων αρχής γενομένης από την Βραδιά των Χριστουγέννων. Συνήθως τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το ξεχωριστό γεύμα της Ημέρας των Χριστουγέννων περιλαμβάνει μπιζέλια με μπέικον και σάλτσα, μικρές πίτες, λάχανο και λουκάνικα.
πηγηhttp://www.neteens.gr


Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα στα παιδιά την Νύχτα των Χριστουγέννων και τα βάζει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή σε ένα παπούτσι κοντά στο τζάκι. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους Πορτογάλους περιλαμβάνει ξερό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες.
πηγηhttp://www.neteens.gr


Ρωσία
Στη Ρωσία δεν είναι και τόσο διαδεδομένη η γιορτή των Χριστουγέννων. Για τους Ρώσους είναι σημαντικότερη η γιορτή της αλλαγής του χρόνου κατά την οποία ο 'Πατέρας του Χιονιά' φέρνει δώρα στα παιδιά. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει κέικ, πίτες και κρέας.
πηγηhttp://www.neteens.gr


Σουηδία
Στη Σουηδία η πιο σημαντική ημέρα είναι η Νύχτα των Χριστουγέννων. Το δείπνο περιλαμβάνει χοιρινό, ρέγγα και κόκκινα φασόλια και είναι η στιγμή που ανταλλάσσουν δώρα τα μέλη της οικογένειας. Πολλοί προσέρχονται στις εκκλησίες νωρίς το πρωί της Ημέρας των Χριστουγέννων.
πηγηhttp://www.neteens.gr

"La Befana
Στην Ιταλία "La Befana" είναι μια καλή μάγισσα που ντύνεται στα μαύρα. Τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι την παραμονή της 6ης Ιανουαρίου.Η  Befana κατεβαίνει από την καμινάδα με το σκουπόξυλο της για να αφήσει τα δώρα.

"Christkindl
 Στην Ελβετία, η "Christkindl" ή Χριστός Παιδιού φέρνει τα δώρα. Σε μερικές πόλεις, Christkindl είναι ένας άγγελος που κατεβαίνει από τον ουρανό για να δώσει δώρα.

Sintirklaas
Στην Ολλανδία ο «Sintirklaas" φτάνει με πλοίο το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου. Τα παιδιά αφήνουν ένα ξύλινο παπούτσι που γεμίζουν με άχυρο και καρότα για τον γάιδαρο που μεταφέρει το πακέτο του Αγίου Νικολάου των παιχνιδιών. Τα καλά παιδιά παίρνουν τα δώρα.


Three Kings
Σε ισπανόφωνες χώρες, όπως η Ισπανία, το Μεξικό, τη Νότια Αμερική, τα παιδιά περιμένουν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου για τα δώρα τους. Οι Three Kings ή σοφοί φέρνουν τα δώρα. Τα Παιδιά κρεμούν τα παπούτσια από την μπροστινή πόρτα για να πάρουν τα δώρα τους. Υπάρχει συνήθως μια μεγάλη πομπή στους δρόμους με πλωτήρες για κάθε ένα από τους Σοφούς

waterskis 
Στην Αυστραλία λέγεται waterskis , έχει μια λευκή γενειάδα και κόκκινο μαγιό.

Κίνα
Στην Κίνα, "Dun Che Lao Ren," ή Χριστουγεννιάτικος γέρος,που φέρνει δώρα στα παιδιά.Τα παιδιά της Κίνας κολλάνε κάλτσες με μουσελίνα ελπίζοντας ότι τα Χριστούγεννα ο Old Man θα τους γεμίσει με δώρα και κεράσματα.
Η μη χριστιανοί Κινέζοι την  αποκαλούν  η Γιορτή της Άνοιξης και  γιορτάζουνε με πολλές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν νόστιμα φαγητά και τα σέβη στους προγόνους τους. Τα παιδιά αποτελούν το επίκεντρο των εορτασμών αυτών, λαμβάνουν νέα ρούχα και παιχνίδια, τρώνε απολαυστικά τρόφιμα και  παρακολουθούν επιδείξεις με κροτίδες.